[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/17\/l-924ee1f3a502601265ab5797eded928f.jpeg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/17\/100x73\/l-924ee1f3a502601265ab5797eded928f.jpeg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/17\/l-924ee1f3a502601265ab5797eded928f.jpeg","size":"98.42","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Forto i Lore: Uz vojnu pokrenuti i civilnu saradnju BiH i Marylanda

 Bosna i Hercegovina i američka savezna država Maryland imaju potencijal za značajno unapređenje saradnje koja će, uz već tradicionalno uspješnu vojnu saradnju, biti proširena i na civilni sektor u okviru Programa državnog partnerstva (State Partnership Program) koji egzistira već duže od dvije decenije, zaključeno je na sastanku ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte i zamjenika državnog sekretara Marylanda Michaela W. Lorea.

Sastanak je u organizaciji Ambasade Bosne i Hercegovine u Washingtonu i Vijeća za razmjenu Marylanda i Bosne i Hercegovine (MBHEC) održan u Annapolisu.

Forto je izrazio saučešće porodicama stradalih i građanima Marylanda povodom nedavnog tragičnog rušenja mosta Francis Scott Key u Baltimoru, u kojem je poginulo šest radnika koji su radili na njegovom održavanju.

Zamjenik državnog sekretara Marylanda iskazao je interes za saradnju u oblasti prometa, novih tehnologija, obrazovanja, kulture, ali i uvezivanja privrednika na obostrani interes. Tokom posjete Lore je delegaciji BiH prezentirao historiju Marylanda i Annapolisa koji je nakratko bio glavni grad Sjedinjenih Američkih Država nakon što je u njemu 1783. ratificiran Pariški sporazum čime je okončana Američka revolucija i gdje je prvi predsjednik SAD-a George Washington donio odluku da odstupi s dužnosti zapovjednika američke vojske. Stjecište tih historijskih događaja je zgrada u kojoj je i danas smješten Parlament Marylanda.

Po povratku u Washingtona, Forto je bio gost Instituta za razvojni utjecaj i Vijeća MBHEC-a, gdje se sastao sa svojim domaćinima Emirom Nurkić Kačapor i Adnanom Hadrovićem. Predstavnici Vijeća informirali su Fortu o dosadašnjim aktivnostima platforme za podršku međudržavnoj saradnji Marylanda i Bosne i Hercegovine, kao i perspektivama saradnje u budućnosti.

Forto je iskazao podršku radu Vijeća, naročito u aktivnostima koje uključuju i nove generacije državljana SAD-a porijeklom iz BiH, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!