[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/08\/wienbot-c-roman-pohorecki-pexels.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/08\/100x73\/wienbot-c-roman-pohorecki-pexels.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/12\/08\/wienbot-c-roman-pohorecki-pexels.jpg","size":"49.92","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Forbes ocijenio bečku aplikaciju WienBot globalnim uzorom

Magazin Forbes navodi bečku aplikaciju WienBot kao pozitivan primjer izuzetno moderne tehnologije za pametne gradove. Urednici magazina je smatraju uzorom za to kako gradske uprave mogu da iskoriste vještačku inteligenciju zajedno sa 5G mrežom u interesu svojih građana. 

WienBot je digitalni jezički asistent koji je razvijen 2017. godine. Njegov zadatak je da korisnicima na jednostavan i brz način pruži relevantne i tačne informacije o gradu. U međuvremenu digitalni asistent raspolaže za 1.000 različitih odgovora koji se u kontinuitetu aktualizuju i proširuju. Tako je na primjer uvijek imao aktuelne informacije o mjerama za suzbijanje koronavirusa, a poznaje više od 20.000 ključnih riječi i sinonima, razumije 170 miliona pitanja i koristi 22.000 emotikona.

Posjetioci Beča mogu da ga koriste za pronalaženje parking mjesta, toaleta i putanja. Digitalnog asistenta često pitaju o cijenama ulaznica, radnom vremenu ustanova ili događajima. Prošle godine je davao pet odgovora u minuti što znači oko 2,3 miliona odgovora tokom cijele godine. WienBot govori i engleski jezik.

Beč se tako pridružuje listi gradova poput Singapura, Fukuoke i San Diega čije se tehnologije također pominju u renomiranom časopisu.

Austrijska prijestolnica je prije početka pandemije koronavirusa u saradnji sa mobilnim operaterima testirala 5G tehnologiju u centru grada. U međuvremenu su gradske vlasti inicirale i program poticaja za postavljanje odašiljača na rasvjetne stubove kako bi postigli značajnu prednost u odnosu na druge gradove.

(Foto: WienBot_c_Roman Pohorecki)

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!