[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/14\/durakovic1401.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/14\/100x73\/durakovic1401.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/01\/14\/durakovic1401.jpg","size":"323.83","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Kultura

Filmski centar Sarajevo 2019. godinu završio s dobiti višom od 330.000 KM

Iako je Javno preduzeće Filmski centar Sarajevo (JP FCS) 2017. godine poslovalo s gubitkom od 350.000 KM, uposlenici su bili bez plate i osnovnih sredstava za rad, ali predvođeno generalnim direktorom Jasminom Durakovićem to preduzeće je 2019. godinu završilo pozitivnim poslovanjem s dobiti višom od 330.000 KM.

Potvrdio je to danas na konferenciji za medije Duraković, podsjetivši da se niko od filmskih radnika nije htio prihvatiti funkcije direktora jer je Filmski centar doslovno propadao, ali upornošću uposlenika i jasnom vizijom, kako je naveo, uspjeli su vratiti dugove, isplatiti 54 plate uposlenicima, adaptirati prostor te pozitivno poslovati sa dobiti od 330.000 KM.

Duraković je kazao da je digitalizirano i restaurirano dodatnih sedam dugometražnih filmova iz prošlosti kinematografije u BiH, a to su - "Kapi, vode, ratnici", potom "Mali vojnici", "Ram za sliku moje drage", "Quo vadiš Živorade", "Dan duži od godine", "Ljubav i bijes" te "Miris dunja".

U toku je tehnička obrada 800 naslova iz filmskog kataloga, izgrađen je i otvoren Muzej "Valter brani Sarajevo" te organizirano 12 filmskih programa i retrospektiva iz filmskog kataloga FCS u BiH, regiji i svijetu.

Urađeno je puno posla, ali je bilo i problema na koje su Duraković, savjetnik generalnog direktora i bivši ministar kulture FBiH Gavrilo Grahovac te dugogodišnji uposlenik centra i filmski radnik Fahrudin Hadžanović ukazali na konferenciji.

Oni su upozorili na pokušaje da određeni, kako su naveli, građevinski lobiji oduzmu imovinu filmskog studija Jagomir, što je sudskim putem zaustavljeno.

Kao problem također su naveli i međunarodno predstavljanje bh. kinematografije, za koje smatraju da mora biti na nivou BiH, a ne kako su ocijenili, da monopol drži jedno privatno preduzeće.

Zbog svih problema Duraković je podnio ostavku, precizirajući da je zapravo bio primoran da je podnese jer ga je Vlada FBiH razriješila funkcije, te predložila Ines Tanović za novu v.d. JP FCS.

Grahovac i Hadžanović su podsjetili na težak put Filmskog centra Sarajevo koje je preraslo u respektabilno preduzeće, stoga su izrazili nezadovoljstvo smjenom Durakovića, te istakli da bh. filmsko kulturno naslijeđe ne može ići u privatizaciju.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!