[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/12\/12\/l-087ee3c4912888e9fca5a339d53d4cb8.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/12\/12\/100x73\/l-087ee3c4912888e9fca5a339d53d4cb8.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/12\/12\/l-087ee3c4912888e9fca5a339d53d4cb8.jpg","size":"42.23","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

FERK donio Pravilnik o regulatornom nadgledanju

Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine - FERK na redovitoj sjednici u utorak u Mostaru donijela je Pravilnik o regulatornom nadgledanju kojim se propisuju vrste, način i postupak provođenja nadgledanja obavljanja energetskih djelatnosti na osnovi FERK-ovih dozvola za obavljanje energetskih djelatnosti, kao i ostala pitanja vezana za nadgledanje.

 

Donesena je i Odluka o utvrđivanju postotka obveznog udjela električne energije proizvedene iz obnovljivih izvora energije za 2024. godinu koji iznosi 0,93 posto.

Navedeni postotak služi opskrbljivačima krajnjih kupaca i kvalificiranim kupcima koji uvoze električnu energiju za vlastite potrebe, da mogu planirati sredstva za nabavu propisanih količina električne energije iz obnovljivih izvora energije i utvrđuje se na osnovi planskih veličina, navodi se u priopćenju FERK-a 

Podnositeljima zahtjeva MABOG GUMANOVIĆ d.o.o. Grude, "Herceg" Maglaj, d.o.o. i "Energi-Europa" d.o.o. Prozor-Rama izdane su dozvole za obavljanje djelatnosti proizvodnje električne energije, dok je podnositelju zahtjeva Srodna djelatnost "Maglić", vlasnika Nazima Maglića iz Zenice izdana dozvola za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE.

Također je obnovljena Dozvola za obavljanje djelatnosti opskrbe i trgovine električnom energijom podnositelju zahtjeva JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo. 

Po zahtjevu za izmjenu i dopunu dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE podnositelja zahtjeva Samostalne obrtničke radnje "SOL-VES'', vlasnika Veselka Penave FERK je donio zaključak kojim se predmetni zahtjev obustavlja zbog odustanka podnositelja.  

Po zahtjevima za stjecanje statusa kvalificiranog proizvođača FERK je donio rješenja za "Art" d.o.o. iz Tešnja, "Bosšumčaj" d.o.o. Sarajevo, Proizvodnju električne energije "Elektro ID", vlasnika Izeta Dubravca iz Tešnja, "VITA SOL" iz Širokog Brijega, "Demcom" d.o.o. Kakanj, "Bojanić" d.o.o. Jajce za dvije solarne fotonaponske elektrane, SE „Antolović“ vlasnika Jakova Antolovića iz Žepča, "Sunčani vrt" d.o.o. iz Gruda, EL Zovko iz Mostara za dvije solarne fotonaponske elektrane i "Sumaks" d.o.o. iz Tešnja. 

U postupak opće rasprave upućen je Nacrt dozvole za obavljanje djelatnosti opskrbe i trgovine električnom energijom podnositelja zahtjeva Vibar d.o.o. Široki Brijeg. 

Nacrt i obavijest za javnost može se preuzeti na internetskoj stranici FERK-a www.ferk.ba, a zainteresirane osobe svoje pisane komentare na nacrt dozvole mogu dostaviti do 22. prosinca ove godine do 12 sati, poštom na adresu FERK-a, kao i na elektroničku adresu [email protected].  

Također, nakon razmatranja žalbi na akte koje su donijela dva javna elektroprivredna poduzeća, FERK je na sjednici donio 13 rješenja i dva zaključka, navodi se u priopćenju.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!