[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/02\/deponija3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/02\/100x73\/deponija3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/09\/02\/deponija3.jpg","size":"90.79","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Federalno ministarstvo okoliša: Pojačati nadzor nad radom svih deponija

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je pozvalo kantone, općine i nadležne inspekcije da pojačaju nadzor nad zakonitošću rada svih deponija na području Federacije BiH. Poziv je uslijedio nakon, po zdravlje stanovništva i okoliš, opasnog požara na deponiji u Konjicu, saopćeno je iz tog ministarstva.

S ciljem zaštite života ljudi i okoliša to ministarstvo posebno zahtijeva pojačan nadzor i odgovornost nadležnih organa nad sigurnošću i načinu održavanja deponija kako bi bili smanjeni rizici od eventualnih požara i drugih neželjenih situacija. 

Federalno ministarstvo napominje da su institucionalne odgovornosti u sektoru upravljanja čvrstim otpadom u Federaciji BiH podijeljene na nekoliko nivoa. Ključni akteri u sektoru upravljanja čvrstim otpadom u Federaciji BiH su kantoni i općine koje, uglavnom, osnivaju svoja javna komunalna preduzeća za upravljanje općinskim i regionalnim deponijama komunalnog otpada, te organiziraju rad preduzeća, prikupljanje i odlaganje otpada, kao i sigurnost deponija, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma, javlja Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!