[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/22\/email.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/22\/100x73\/email.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/10\/22\/email.png","size":"571.21","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

FBI: Rusija i Iran su se umiješali u predsjedničke izbore

Kako je na press konferenciji rekao  direktor Nacionalne obavještajne službe John Ratcliffe, Iran i Rusija su pokušale da se umiješaju u izbore, naročito Iran koji se predstavlja kao krajnje desničarska grupa "Ponosni momci" i koja šalje zastrašujuće mailove.

Ratcliffe, koji se pojavio zajedno na press konferenciji sa direktorom FBI Chrisom Wrayem, te je kazao "da je Iran odgovoran za kampanju putem e-pošte, koja je izgledala kao da dolazi od "Ponosnih momaka", kao i da je odgovoran za širenje dezinformacija o prevarama birača putem videa na koji je povezan u nekim e-mailovima."

Svoj komentar je imao Iranski PR na misiji u UN-u, te je putem twittera kazao "za razliku od SAD-a, Iran se ne miješa u izbore drugih zemalja. Svijet svjedoči očajnim  američkim javim pokušajima da vlastite izbore dovede u pitanje".

Američki senat je kazao kako je Iran tkaođer odgovoran i za širenje dezinformacija o prevaram glasača uz pomoć video linka koje je bio dio pojedinih e-mailova. "Tužno ali istinito, Loši glunci nastoje u svojim pokušajima da miniraju povjerenje u izbore, sada i za lažnim videom", tweetao je direktor kibernetičke sigurnosti i infrastrukture, Chris Krebs prije konferencije.

Kako javlja CNN, oni su dobili takav mail zastraživanja sa video linkom o kome se govori.

Kompanija za Cyber sigurnost, Proofpoint je također dostavili pomenuti video CNN-u. Video je postavljen, prije svega sa pozadinskom pjesmom od grupe Metallica "Enter Sandman", a u osnovi videa navodn pirkazuje neku osobu koja ima koristi Federalni program za pomoć pri glasanju daje navodno lažne glasove.

Još uvijek nema zvaničnog odgovora iz Rusije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!