[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/08\/zelengora-zima-3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/08\/100x73\/zelengora-zima-3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/08\/zelengora-zima-3.jpg","size":"61.01","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ekoljublja

FASCINANTNI PRIZORI KAO NA HIMALAJIMA (VIDEO) Ekspedicija na snijegom okovanoj Zelengori

Foto: Mevludin Mekić

Ugledni bosanskohercegovački književnik Dževad Karahasan napisao je u svom romanu: "Snijeg je jedina materija koja svojim kretanjem proizvodi tišinu." Nekako nas na to podsjeti ekipa koja je u protekla tri dana boravila na vrhovima planine Zelengore. 

Ostavili su za sobom grad okupan suncem i nevjerovatno neobičnim vremenskim prilikama za ovo doba godine i krenuli u pravu  avanturu. Sve je zabilježila kamera Startovog fotoreportera i ljubitelja planinskih vrhova: i prtinu u snijegu koju su oni sami po prvi put ovdje napravili svojim koracima, i kolibe kojima samo krov  viri ispod snježnih nameta, i prelijepe vrhove Zelengore pod snježnim pokrivačem, i zalaske i izlaske sunca- nezaboravne panorame i atmosferu koju poznajemo iz bajki ili božićnih filmova.

 U zimsko doba godine planina pokazuju svoje surovo lice, a velika hladnoća i snijeg privlače u planinu tek rijetke planinare, iskusne i odvažne. Refiku Mekiću, Dženanu Uščupliću, Nerminu Grabovici, Ademu Đulimanu, Slobodanu Lokmiću, Ismiru Hodžiću, Kenanu Rašidagiću  i našem fotorepoteru ne trebaju Himalaji- na ovoj planini se u ovo doba godine može dočarati doživljaj zimskog uspona koji zahtijeva snažnu volju, dobru kondiciji, ljubav i naravno, punu zimsku opremu.

Tišinu na vrhovima Zelengore posljednja tri dana nije remetio snijeg. Samo škripa čizama članova ove male i hrabre ekspedicije, ubrzano lupanje njihovih srca i beskrajna sreća i ispunjenost. Jer, dišu punim plućima.

Pogledajte ovaj uzbudljivi VIDEO:

A onda i našu galeriju fotografija:

start-zelengora-zima-2.jpg

start-zelengora-zima-3.jpg

zelengora-zima-1.jpg

start-zelengora-zima.jpg

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!