[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/06\/vijece-mladih.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/06\/100x73\/vijece-mladih.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/07\/06\/vijece-mladih.jpg","size":"28.32","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
POZITIVNA BIH / Pozitivna.bih

Fakat je vakat za mlade

Predstavnici krovnih tijela mladih u Bosni i Hercegovini pokrenuli su inicijativu za poboljšanje položaja mladih “Fakat je vakat za mlade”, a u okviru koje je raspisan i javni poziv za dodjelu javnih priznanja jedinicama lokalne samouprave za unaprijeđenje položaja mladih u BiH.

U BiH postoje zajednice koje strateški i kontinuirano rade na poboljšanju uslova i kvaliteta života mladih ljudi u njima i za takve zajednice se treba znati i trebaju biti primjerom pozitivne prakse.

Javni poziv namijenjen je svim lokalnim zajednicama u BiH koje su u proteklom periodu realizovale aktivnosti i programe podrške za mlade u oblasti omladinskog aktivizma i organizovanja mladih, obezbjeđivanja prostora za mlade i rada sa mladima, lokalnih politika za mlade, razvoja potencijala mladih, zapošljavanja i inovativnosti.

Svi detalji javnog poziva dostupni su na linku: shorturl.at/biBJU

Cilj raspisivanja javnog poziva jeste potaknuti i druge lokalne samouprave da učine više na unaprjeđenju položaja mladih u njima.

“BiH se suočava sa problemom masovnog odlaska mladih koji je iz godine u godinu sve izraženiji, a mi kao dio rješenja vidimo intenzivniji angažman lokalnih zajednica” – poručuje Nikola Kandić iz Vijeća mladih FBiH. Dodaje i da je sada poseban izazov i bojazan od pogoršanja trenutnog stanja zbog ekonomskih i društvenih posljedica koje struka predviđa zbog pandemije virusa COVID 19 koja je zahvatila i Bosnu i Hercegovinu te uzrokovala globalne promjene.

Jedan je od načina lakšeg prevazilaženja trenutne situacije mogla bi biti reakcija lokanih zajednica na osnovu već postojećih pozitivnih primjera.

“Fakat je vakat da nagradimo lidere… jer pozitivne priče zajednica su nam važne.” - poruka je Vijeća mladih Federacije Bosne i Hercegovine, Omladinskog savjeta Republike Srpske i Vijeća/Savjeta mladih Brčko distrikta Bosne i Hercegovine

“Fakat je vakat za mlade” inicijativa je koju je Vijeće mladih FBiH pokrenulo u saradnji sa drugim krovnim tijelima s ciljem kreiranja boljih uslova za život mladih u BiH, jačanja njihovih prava, intenziviranja saradnje struktura vijeća mladih te osnaživanja omladinskog sektora.

Inicijativom je predviđena realizacija niza aktivnosti koje će doprinijeti ostvarivanju cilja, a među njima su info sesije o jačanju svijesti mladih o njihovim pravima i važnosti aktivnog djelovanja, javni pozivi za intenzivnije uključivanje lokalnih zajednica u rješavanje problematika ove populacije te organizacija događaja koji će okupiti sve relevantne subjekte te ponuditi konkretne prijedloge i rješenja.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!