[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/30\/thierry-breton-european-news-media-forum.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/30\/100x73\/thierry-breton-european-news-media-forum.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/11\/30\/thierry-breton-european-news-media-forum.jpg","size":"64.72","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Evropska komisija će podržati razvoj Evropske novinske redakcije

Evropska komisija najavila je svoju podršku razvoju Evropske novinske redakcije, koja okuplja novinske agencije u Briselu kako bi sarađivale u izvještavanju o poslovima u EU, prenosi portal EURACTIV.

Redakcija će okupiti 16 novinskih agencija iz cijele Evrope kako bi se olakšala prekogranična saradnja i promovirao veći pristup informacijama i EU novinarstvu.

Inicijativu je najavio komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton na drugom Evropskom forumu za medije, dijalogu između zainteresovanih strana u sektoru, održanom u Briselu u ponedeljak.

Alexandru Giboi, generalni sekretar Europske alijanse novinskih agencija (EANA), rekao je za EURACTIV da ,,provjerene i pouzdane informacije postaju sve vrijednija roba ovih dana kada dezinformacije napadaju naša društva s ponekad fatalnim posljedicama."

Dodao je da je uključivanje novinskih agencija u taj projekat jasna garancija da će fokus biti na istini.

- Inicijativa European Newsroom (Evropska redakcija) može pomoći u jačanju i plasiranju kvalitetnih vijesti iz Brisela u svijet, a to bi samo po sebi bila pobjeda - rekao je Giboi. 

Počevši od januara 2022. godine, projekat će okupiti 16 novinskih agencija u briselskom centru za saradnju na pokrivanju tema bitnih za EU na 15 jezika.

Inicijativa je započela pozivom za podnošenje prijedloga za jačanje višejezičnog evropskog informacionog prostora i od Komisije će dobiti 1,76 miliona eura finansiranja.

Koaliciju će predvoditi njemačka novinska agencija DPA, a uključivat će agencije iz zemalja EU, uključujući Austriju, Italiju i Slovačku, i država koje nisu članice EU kao što su Albanija i Srbija. Vodeće novinske agencije AFP i EFE također će učestvovati u projektu.

Među članovima redakcije bit će i Slovenska novinska agencija STA. Vlada je suspendovala finansiranje te agencije u decembru 2020. zbog njenog kritičkog izvještavanja, što je dovelo do kritika iz Brisela, ostavke njenog direktora i kampanje prikupljanja sredstava kako bi agencija mogla nastaviti s radom. Finansiranje Slovenske novinske agencije konačno je obnovljeno početkom novembra.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!