[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/11\/klima-promjene.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/11\/100x73\/klima-promjene.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/01\/11\/klima-promjene.jpg","size":"262.69","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

EU - Zadnjih sedam godina najtoplije do sada

Zadnjih sedam godina su bile najtoplije zabilježene na globalnom nivou izvjestila je u ponedjeljak služba za praćenje klime Evropske unije koja je podigla uzbunu zbog naglog povećanja rekordnih koncentracija metana u atmosferi.

Zemlje širom svijeta pogođene su nemilosrdnim vremenskim katastrofama povezanih s globalnim zagrijavanjem posljednjih godina, uključujući šumske požare u Australiji i Sibiru, toplotni talas koji se javlja jednom u hiljadu godina u Sjevernoj Americi i ekstremne padavine koje su izazvale ogromne poplave u Aziji, Africi, SAD i Evropi.

U svojoj posljednjoj godišnjoj procjeni Copernicusova služba za klimatske promjene (C3S) potvrdila je da je i 2021. godine bio zabilježen toplotni talas koji traje od 2015. godine. Utvrđeno je da je prošla godina bila peta najtoplija zabilježena na globalnom nivou, toplija od 2015. i 2018. Precizne mjerenja sežu do sredine 19 stoljeća, prenosi Radio Slobodna Evropa. 

Prosječna godišnja temperatura bila je 1,1 do 1,2 stepena Celzijusa iznad predindustrijskih nivoa, mjerena između 1850. i 1900. godine. To je zabilježeno uprkos efektu hlađenja prirodnog vremenskog fenomena La Nina.

Služba za praćenje utvrdila je da su posljednjih sedam godina “bile najtoplije godine zabilježene do sada, sa jasnom razlikom”.

- 2021. godina je bila još jedna godina ekstremnih temperatura sa najtoplijim ljetom u Evropi, toplotnim talasima na Mediteranu, a da ne spominjemo neviđeno visoke temperature u Sjevernoj Americi - rekao je direktor C3S Carlo Buontempo.

- Ovi događaji su oštar podsjetnik na potrebu da promijenimo naše načine, preduzmemo odlučne i učinkovite korake ka održivom društvu i radimo na smanjenju emisija ugkljika - dodao je.

Na klimatskom samitu COP26 održanom prošle godine oko stotinu zemalja se pridružilo inicijativi za smanjenje emisije metana za najmanje 30 posto ove decenije.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!