[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/09\/eu-12.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/09\/100x73\/eu-12.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/09\/eu-12.jpg","size":"79.32","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

EU priprema ekonomske sankcije protiv mijanmarskih poduzeća

Evropska unija priprema proširiti svoje sankcije protiv oružanih snaga Mijanmara, u znak protesta zbog vojnog puča 1. februara, navodi Reuters pozivajući se na neimenovane diplomate i uvid u dva interna dokumenta.

Mjere koje bi ministri vanjskih poslova EU-a mogli dogovoriti 22. marta, bit će usmjerene na poduzeća koje "stvaraju prihod ili pružaju finansijsku potporu Oružanim snagama Mjanmara", navodi se u jednom od dokumenata od 5. marta.

Iako blok ima od 2018. godine embargo na oružje za Mijanmar i cilja na neke visoke vojne dužnosnike, nove mjere bi bile najznačajniji odgovor do sada od puča.

Diplomati EU-a rekli su Reutersu da će vjerojatno biti na meti dijelovi konglomerata, Myanmar Economic Holdings Limited (MEHL) i Myanmar Economic Corporation (MEC), a tim mjerama će biti zabranjeno EU investitorima i bankama da posluju s njima.

Pomenuti konglomerati su rašireni u cijeloj ekonomiji, od rudarstva i prerađivačke industrije do hrane i pića,  hotela, telekoma i bankarstva. Oni se ubrajaju u najveće porezne obveznike u zemlji i tražili su partnerstva sa stranim poduzećima kad se Mjanmar otvorio tokom demokratske liberalizacije.

Prošle sedmice Evropska unija je objavila da suspendira razvojna sredstva za Mijanmar, iako je do sada odbila zamrznuti trgovinske preferencije u jednu od najsiromašnijih azijskih zemalja zbog straha da će pogoditi uglavnom radnice u tekstilnom sektoru.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u četvrtak je rekao da su nove sankcije dio planova EU-a za ekonomsko kažnjavanje kao odgovor na puč.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!