[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/22\/110419jasmin-emric-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/22\/100x73\/110419jasmin-emric-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/22\/110419jasmin-emric-markica.jpg","size":"272.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Emrić: Ne želimo odlagalište nuklearnog otpada u našoj blizini

 Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i član „Zelenog kluba“ Jasmin Emrić upozorio je danas da je usvajanjem Nacionalnog programa za provođenje strategije zbrinjavanja radioaktivnog i nuklearnog otpada, Vlada Republike Hrvatske (RH) učvrstila ranije poznat stav da žele graditi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora, u blizini granice s BiH, te da ga sve naknadne aktivnosti te zemlje ne iznenađuju.

Emrić u razgovoru za Fenu također podsjeća da Republika Slovenija još nudi Hrvatskoj da izgrade zajedničko odlagalište na lokaciji Vrbina.

razgovarala: Aida Kovač

Po njegovim riječima, nadležne institucije BiH trebaju svoje aktivnosti jače usmjeriti ka Evropskoj uniji kako bi izrazili protivljenje Bosne i Hercegovine namjeri Hrvatske da uspostavi odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada na navedenoj lokaciji.

Također dodaje i da bh. diplomacija treba učiniti maksimum da se to pitanje stavi kao najprirotetnije za razgovore između BiH i Hrvatske.        

Emrić smatra da bh. nadležne institucije ne djeluju sinhronizirano kako bi se ta tema ipak našla na dnevom redu razgovora između nadležnih institucija dviju susjednih država.

Napominje da je očigledno da Hrvatska ne želi čuti „glas i protivljenje iz BiH“, te smatra kako će krajnja mjera biti pokretanje spora i arbitraže pred međunarodnim nadležnim institucijama.

Pojedini mediji u Hrvatskoj najavili su proteklog vikenda da bi hrvatski ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić i slovenska ministrica infrastrukture Alenka Bratušek u septembru u Ljubljani trebali konačno objaviti odluku hrvatske i slovenske strane o tome hoće li nisko i srednjeradioaktivni nuklearni otpad iz elektrane Krško zbrinjavati u zajedničkom skladištu, koje Slovenci unazad nekoliko godina planiraju u Vrbini pored Krškog, ili će se svako pobrinuti za svoju polovicu otpada iz nuklerane elektrane u Krškom.

Hrvatska i Slovenija suvlasnice su nuklearne elektrane, svaka s udjelom od 50 posto, a njeno zatvaranje planirano je do 2043. godine.

Emrić smatra i da je sada vrlo važno da bh. institucije s Vladom Republike Slovenije uspostave zvaničnu komunikaciju, da ih upoznaju o protivljenju i zvaničnom stavu BiH te da prezentiraju koliko je to negativno i štetno za BiH, naglasivši da će BiH učiniti sve da spriječi izgradnju odlagališta na lokaciji Čerkezovac.

Naveo je da su poslanik SDP-a BiH Saša Magazinović i on, kao članovi parlamentarnog „Zelenog kluba“, upoznali predsjednika Odbora za zdravstvo Parlamenta Slovenije o stavovima BiH, napominjući da se radilo o prijateljskom neobavezujućem razgovoru. 

- Ukoliko R Hrvatska želi da, u roku kako su planirali do 2023. godine, riješi pitanje odlaganja radioaktivnog i nuklearnog otpada iz nuklearne elektrane Krško, onda mora tražiti rješenje koje neće izazivati spor. Ako Hrvatska nastavi s tom svojom namjerom, mora računati na dugogodišnji spor sa BiH - kazao je Emrić.

S obzirom na najavljeni sastanak ministara Hrvatske i Slovenije u septembru, Emrić ističe kako nema vremena za čekanje, te da BiH već kasni deset i više godina.

Upozorava kako hitno treba pokrenuti snažnu diplomatsku aktivnost da bi bio prezentiran stav BiH, da se BiH uključi u sve procese, kao i da prati razgovore Hrvatske i Slovenije kako bi mogla pravovremeno djelovati.

- Sve nadležne institucije - Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara, Ministarstvo vanjskih poslova BiH i druge sada moraju učiniti maksimum da ta tema bude u fokusu, prisutna u javnosti i da predstavnici Slovenije i Hrvatske shvate koliko je to važno pitanje za BiH - kazao je Emrić.     

Upozorava da bi izgradnjom odlagališta u neposrednoj blizini granice sa BiH bila pričinjena ogromna nepravda prema Bosni i Hercegovini, koja bi trpjela sve štetne i negativne utjecaje odlaganja radioaktivnog i nuklearnog otpada.

On podsjeća da Hrvatska i Slovenija imaju korist od proizvodnje električne energije u nuklearnoj elektrani Krško, a da bi BiH trebala da trpi posljedice odlaganja radioaktivnog i nuklearnog otpada.

 

- Ne želimo uopće da to odlagalište i skladište bude u našoj blizini. Građani sjeverozapadnog dijela BiH su u tome jedinstveni, oni se godinama protive tome. Svi naši razvojni planovi u smislu proizvodnje zdrave hrane, razvoja turizma, zaštite okoliša padaju u vodu. Perspektiva razvoja ovog kraja se dovodi u pitanje. U strateškom smislu, to je otežavajući faktor i otežavajuća činjenica za daljnji razvoj cijele ove regije. Ova regija to nije zaslužila i mi se protivimo da u toj regiji bude odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada - istaknuo je državni poslanik Jasmin Emrić.

Ukazao je i na to da se sporna lokacija nalazi u blizinu rijeke Une, kao i da bi odlagalište ugrozilo brojna izvorišta vode za piće na tom području u sjeverozapadnom dijelu BiH uz granicu sa Hrvatskom.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!