[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/22\/xs_1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/22\/100x73\/xs_1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/04\/22\/xs_1.jpg","size":"109.08","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Sport

El klasiko i gol fantasma - toliko je novca u fudbalskoj industriji, a nema ga za najvažniju stvar

Najveći evropski derbi, okršaj Reala i Barselone - Rafinja je lukavo iz kornera ubacio na prvu stativu, Lamin Jamal majstorski petom skrenuo loptu, a Andrij Lunjin uz dosta muke odbranio...

Niko u tom trenutku nije bio siguran da li je lopta prije intervencije Ukrajinca prešla gol-liniju, čekalo se da sve riješi čuveni sat koji sudijama javlja rezutate koje šalje "oko sokolovo", a onda šok - takva tehnologija ne postoji u jednoj od najjačih liga svijeta.

Da skandal bude veći VAR tehnologija nije imala pravi ugao, pa sudijama nije preostalo ništa bez da potvrde odluku pomoćnog sudije - lopta nije prešla gol-liniju.

Slavlje Reala, a bijes u očima igrača Barselone - u tom trenutku semafor na stadionu "Santjago Bernabeu" pokazivao je 1:1.

"Bio je gol", siguran je katalonski "Mundo Deportivo" na naslovnoj strani.

"Bio je to 'gol fantasma' (duh gol), a sada je sve riješeno", dodao drugi list iz Katalonije "Sport", aludirajući da je na kraju Real slavio 3:2 i otišao na velikih plus 10 u odnosu na Barsu.

Golman Barselone Mark-Andre Ter Štegen nije tvrdio da li je bio gol ili ne, ali nije mogao da vjeruje da u ligi kakva je španska Primera ne postoji tehnologija, koju su na primjer Englezi uveli prije 10 godina, a koriste je i Njemci, Italijani, Uefa u Ligi šampiona...

"Ovo je sramota za svijet fudbala - toliko je novca u ovoj industriji, a očigledno ga nema za najvažniju stvar. Zaista sramota", rekao je nakon meča njemački čuvar mreže.

Za razliku od katalonskih medija, oni u Madridu već sleve novu titulu Reala.

"Šampion", naslovnice su "Marke" i "Asa", uz dodatak "virtuelni" u zagradi.Kad već nije dostupno "oko sokolovo", televizije "Canal +" i "BeIn sport" koristile su nakon "El klasika" 3D tehnologiju kako bi utvrdili da li je lopta kod šuta Lamina Jamala prešla gol-liniju.

A, ta tehnologija kaže da gola nije bilo, prenosi "Marka".

Ipak, madridski list naglaša da je bez sistema "oko sokolovo" zaista teško utvrdili da li je bio gol ili ne.

La liga je tokom posljednje dvije decenije ili najbolja liga svijeta ili u samom vrhu, pa su opravdane kritike da u jednom takvom šampionatu ne postoiji sistem "oko skolovo".

Naravno, za sve je potreban novac, a "Marka" navodi da bi implementacija te tehnologije La ligu koštala četiri miliona eura po sezoni - dva miliona za Primeru i još dva za Segundu.

Čini se, ipak, i ne baš velika svota za ligu u kojoj igraju Real i Barselona.

izvor;Vijesti.me

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!