[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/02\/02\/albin-pibernik.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/02\/02\/100x73\/albin-pibernik.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/02\/02\/albin-pibernik.png","size":"757.21","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Magazin / Start Video

ALBIN PIBERNIK, kao dječak preživio Igmanski marš: EVO ŠTA MI JE TITO TADA REKAO

Tradicionalnim maršem i polaganjem vijenaca i cvijeća delegacija na Spomen-obilježje pripadnicima Prve proleterske brigade na Velikom polju na Igmanu i danas se obilježava godišnjica ovog slavnog marša antifašista,  82. po redu. 

Slovenac Albin Pibernik(92), je te 1942. godine imao samo 11 godina i zajedno s roditeljima prisustvovao formiranju Prve proleterske brigade, učestvovao u maršu i danas je jedini preživjeli njegov učesnik.

Za Startbih.ba  podijelio je svoja sjećanja na ovaj partizanski pohod: govori o maršu, stradanju i majci, ocu i susretu s Titom. 

Govori i o jednoj zanimljivoj anegdoti vezanoj za Tita- šta se dešavalo kada ga je maršal smjestio u svoju sobu...

Pogledajte VIDEO:

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!