[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/18\/kina-ekonomija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/18\/100x73\/kina-ekonomija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/18\/kina-ekonomija.jpg","size":"99.08","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Ekonomski rast Kine bilježi pad u trećem tromjesečju

Ekonomski rast u Kini bilježi pad na 4,9 posto na godišnjoj razini u trećem tromjesečju, prema podacima koje je danas objavila statistička agencija.

Brojke za treće tromjesečje najslabije su dosad u ovoj godini, prenosi dpa.

Kina je u prvom tromjesečju zabilježila rekordan rast od 18,3 posto, a u drugom 7,9 posto.

Rast je od januara do septembra iznosio je 9,8 posto.

Nakon što je prevladala pandemiju koronavirusa, kineska se ekonomija u početku snažno oporavila.

Nedavno su, međutim, ekonomisti upozorili na čitav niz faktora koji bi mogli imati negativan uticaj na kinesku ekonomiju i na strane kompanije koje posluju na lokalnoj razini.

Kineski nedostatak energije, koji je već prisilio industrijske kompanije da smanje svoju proizvodnju u posljednjih nekoliko sedmica, naveden je kao rizik.

Energetski problemi vjerovatno će se pogoršati s nadolazećom zimskom sezonom i trajat će "barem do marta", upozorio je predsjednik Trgovinske komore EU-a u Kini Joerg Wuttke.

Rekao je kako kompanije trebaju biti strpljive, opisujući situaciju kao "maraton, a ne sprint".

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!