[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/11\/110621-protesti4.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/11\/100x73\/110621-protesti4.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/06\/11\/110621-protesti4.jpg","size":"104.53","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Ekološki aktivisti u Zenici protestovali protiv gradnje HE 'Janjići'

Pedesetak građana Zenice i ekoloških aktivista iz drugih gradova, odazvalo se današnjem protestu ispred zgrade Gradskog vijeća i Gradske uprave tog grada, koji je organizirao Eko-foruma Zenica s ciljem da se zaustavi gradnja Hidroelektrane “Janjići” na rijeci Bosni kod Zenice.

Ekolozi su se, kako je objasnio predsjednik Upravnog odbora Eko-foruma prof. dr Samir Lemeš, na organizaciju protesta odlučili zato što je Gradsko vijeće Zenice odbilo građansku inicijativu za stavljanje van snage svojih prethodnih odluka o hidroelektrani Janjići, za koju je bilo potkrijepljeno 1.563 potpisa građana.

Lemeš je napomenuo kako je 2013. godine bila donesena preliminarna saglasnost tadašnjeg Općinskog vijeća Zenice, na osnovu, kako je ustvrdio, falsifikovanih izjava predsjednika mjesnih zajednica, koje gravitiraju toj hidroelektrani.

-Nakon toga, bio je čitav niz poteza koji su provedeni i svaki put kada su se građani bunili, kada su slali argumente i objašnjenja zašto je ta hidrolektrana štetna prvenstveno po okoliš, a onda i po njih, nije bilo odgovora. Tako da posljednji naš potez bio je da pošaljemo GV inicijativu sa 1.500 potpisa da ponište svoje odluke. Oni to nisu prihvatili - istakao je Lemeš.

Zahtjeve za obustavu gradnje tog hidroenergetskog objekta koji će graditi Javno preduzeće Elektroprivreda Bosne i Hercegovine, navodi Lemeš, uputiti će na pet adresa.

Traže također od EPBiH da odustane od gradnje hidroelektrane, od Vlade FBiH i od Federalnog ministarstva energetike da ponište ugovor o koncesiji, jer je istekao, a od KfW banke da poništi odluku o dodjeli kredita za izgradu hidroelektrane.

Predsjednik Mjesne zajednice Janjići Miralem Kaknjo najavio je da će nastaviti borbu za zaustavljanje gradnje te hidrolektrane na njihovom području. 

Ističe da su predstavnici lokalnih sredina morali biti pozvani na sjednicu Gradskog vijeća Zenice da se izjasne i iznesu svoje stavove. 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!