[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/28\/kljucna-14-covid-otpad.png","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/28\/100x73\/kljucna-14-covid-otpad.png","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/28\/kljucna-14-covid-otpad.png","size":"1,162.00","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ekoljublja

EKOLJUBLJA: Ne bacaj COVID-19 otpad, ODLOŽI PRAVILNO!

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH te Ministarstavo zdravlja i socijalne zaštite i za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske objavili su preporuke za rukovanje s otpadom nastalim uslijed covid-19 pandemije u domaćinstvima koje su dostupne na njihovim web-stranama.

Između ostalog, u preporukama stoji da se „obavezno odvaja otpad nastao uslijed covid-19 pandemije od komunalnog otpada, da domaćinstva koja imaju potvrđen slučaj covid-19 ili sumnju na covid-19, sav covid-19 otpad treba da odlažu u dvostruke vreće koje treba dobro zavezati, poprskati dezinfekcionim sredstvom, odvojiti na sigurno mjesto van domašaja (npr. podrum, balkon i sl.) i odložiti u komunalni otpad. U slučaju sumnje na covid-19, upotrijebljena maska odmah se stavlja u duplu vrećicu koju treba dobro zavezati, poprskati dezinfekcionim sredstvom i odložiti s ostalim potencijalno infektivnim otpadom“.


Ovaj sadržaj je izrađen uz podršku projekta „Misli o prirodi!“ koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska. Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost magazina Start BiH i ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva i Švedske.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!