[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/14\/ekobis-gastroturizam.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/14\/100x73\/ekobis-gastroturizam.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/09\/14\/ekobis-gastroturizam.jpg","size":"320.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Turizam

„EKOBIS 2018“ - Gastro ponuda nova mogućnost razvoja turizma u BiH

Bosna i Hercegovina ima izvanrednu gastronomsku ponudu, koja je prihvaćena svugdje u svijetu i to treba na adekvatan način iskoristiti u našoj turističkoj ponudi, konstatovano je na današnjem panelu "Gastro turizam - nove mogućnosti razvoja turizma u BiH" u okviru 16. izdanja međunarodnog ekološkog sajma „EKOBIS 2018“.

- Kada govorimo o spoju gastronomije i turizma, Bosna i Hercegovina ima nevjerovatne potencijale. S obzirom na reakciju i dojmove turista, to nam definitivno može i mora biti važan segment turističkog menija. Time konstantno otvaramo i mogućnost širenja te ponude u svim dijelovima države, tako da bi nam turistička sezona mogla trajati skoro cijelu godinu - rekao je predsjednik Privredne komore Fedracije BiH Marko Šantić.

Ovom prilikom potpisan je i Sporazum o saradnji Turističkog klastera Una i Turističkog klastera Hercegovina.

- Turistički klaster Una je inače najmlađi klaster u BiH i ima 27 članova - hotela, restorana, turističko - sportskih udruženja i agencija. Cilj potpisivanja Sporazuma o saradnji je bolje povezivanje, razmjena iskustava i kreiranje zajedničkih turističkih ciljeva i ponuda. Turizam je u obje ove regije nezaobilazan razvojni faktor, pa zašto ne bismo zajednički radili i razmjenjivali ideje - istakla je predsjednica Turističkog klastera Una Zrinka Delić.

U okviru današnjeg panela "Gastro turizam - nove mogućnosti razvoja turizma u BiH" organizovana je i prezentacija tradicionalne kuhinje na štandu Turističkog klastera Una. Također, posjetiteljima su prezentovani i ponuda, te potencijali Međunarodnog aerodroma Banja Luka.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!