[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/01\/eu-11.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/01\/100x73\/eu-11.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/12\/01\/eu-11.jpg","size":"160.39","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Regija

EK o sporu Srbije i Crne Gore: Poziva Podgoricu da učini isto što i Beograd

Povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi pozdravio je odluku srbijanske vlade o povlačenju odluke o protjerivanju crnogorskog veleposlanika i poziva Crnu Goru da učini isto.

Crna Gora je u subotu proglasila srbijanskog veleposlanika u Podgorici Vladimira Božovića nepoželjnom osobom i pozvala ga da u roku 72 sata napusti državu. Odluka je donesena zbog Božovićeve izjave da je odluka crnogorske skupštine iz 1918. o priključenju Srbiji predstavljala "oslobođenje" i "slobodnu volju" naroda u Crnoj Gori.

Ubrzo je i Srbija proglasila crnogorskog veleposlanika Tarzana Miloševića nepoželjnom osobom i dala mu da napusti zemlju u roku od 72 sata.

U nedjelju je srbijanska premijerka Ana Brnabić objavila da Srbija jednostrano povlači svoju odluku o protjerivanju.

Povjerenik Varhelyi ističe da su "poštovanje dobrosusjedskih odnosa i regionalna suradnja kamen temeljac politike proširenja i procesa stabilizacije i pridruživanja".

Na novinarski upit je li Komisija dovoljno informirana o povijesnom kontekstu odluke iz 1918., kada je Crna Gora izgubila neovisnost i priključena Srbiji, glasnogovornica Komisije Ana Pisonero izbjegla je izravno odgovoriti, ponavljajući poruku iz Varhelyieva tvita.

"EU poziva da se izbjegavaju potezi koji mogu ugroziti prijateljske odnose. Očuvanje dijaloga i ozračja uzajamnog povjerenja od najveće je važnosti, posebice među zemljama koje su na putu prema EU-u", rekla je Pisonero, prenosi Hina.

Crnogorska skupština je 2018. godine izglasala rezoluciju kojom je simbolično poništila odluku od prije sto godina kada je Crna Gora izgubila neovisnost.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!