[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-dad62158a974c37251b0ae847f8a143e.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/100x73\/l-dad62158a974c37251b0ae847f8a143e.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/07\/04\/l-dad62158a974c37251b0ae847f8a143e.jpg","size":"83.27","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / BiH

Edina Muratović Isović inžinjerka koja uživa u svojoj oazi prirode u Bužimu

Edina Muratović Isović, četrdesetogodišnja magistrica građevine iz Bihaća, predstavlja inspirativan primjer kako se može uspješno balansirati između profesionalnih obaveza i ljubavi prema prirodi, pronalazeći unutrašnje zadovoljstvo i mir u radu na svojoj plantaži.

Po struci specijalizirana za hidrotehniku i zaštitu okoliša, Edina radi u firmi sa sjedištem u Bihaću, a pored toga je angažovana kao vanjski saradnik za brojne projektne biroe.

Vikendi za nju nisu vrijeme za odmor, već prilika da radi na svojoj plantaža aronije u rodnom Bužimu. Njena plantaža proizvodi samo dva proizvoda - svježu aroniju i hladnocijeđeni sok sa stopostotnim udjelom voća, bez aditiva i šećera, a biljke se zalijevaju isključivo vodom iz prirodnog izvora i hrane stajskim gnojivom.

Iako od uzgoja aronije nije moguće živjeti, ona naglašava da su lično zadovoljstvo, psihički mir i duhovna sreća zagarantovani.

-Nema tu neke finansijske zarade, čak smo na gubitku, ali imam svoj unutrašnji mir, psihičko zadovoljstvo i fizičku aktivnost čime balansiram svoj petodnevni rad u kancelariji ili na terenu. Svoj sam gazda, radim koliko hoću, ali nakon napornog i teškog fizičkog rada, čovjek osjeća unutrašnje zadovoljstvo i sreću više nego da je zaradio određeni novac - objašnjava Edina.

Počela je s plantažom od 1.500 metara kvadratnih zasada maline koje je morala ugasiti zbog niske otkupne cijene i neposjedovanja velikih kapaciteta vlastite radne snage. Nastavila je s proizvodnjom aronije i ima 300 grmova na 1.500 metara kvadratnih koji su u maksimalnom rodu i prinosu.

-Prije pokretanja plantaže malo sam istraživala aroniju jer je to tada bila nepoznata biljka kod nas. Razgovarala sam sa raznim proizvođačima koji su imali neko svoje tržite, ali je ono bilo malo te su se oni kasnije ugasili - kazala je.

Proizvode uglavnom plasira na lokalnom nivou, a neku manju količinu preko prijatelja izveze i u inostranstvo. Uglavnom nema  uhodan lanac prodaje, niti zadrugu koja otkupljuje aroniju.

-Bilo bi dobro da imamo neku ustanovu koja bi sakupljala i otkupljivala aroniju, te je izvozila vani firmama koje se bave preradom i proizvodnjom proizvoda od aronije na veliko. Dodatno smo posadili 30 stabljika borovnice koje koristimo za lične potrebe. Kompletna parcela, koja ima oko 8.000 metara kvadratnih, vrlo je raznolika sa različitim voćem i povrćem - kaže Edina.

Ona smatra da je rad u poljoprivredi za ženu težak, ali da svaki biznis ima svoju nafaku te ukoliko neko ima san i želju da se bavi time, rezultati će doći.

-Treba postaviti ciljeve visoko i prema njima koračati hrabro. Preporučila bih svima koji planiraju da osnuju svoj mali biznis da se može ostvariti uspjeh, bez obzira na sve negativne utjecaje - poručuje ona.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!