[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/28\/l-36c36bff806194db5bff1131d1ba5853.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/28\/100x73\/l-36c36bff806194db5bff1131d1ba5853.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2022\/06\/28\/l-36c36bff806194db5bff1131d1ba5853.jpg","size":"52.44","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Džaferović od Ustavnog suda BiH zatražio ukidanje Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS

 Nakon današnjeg stupanja na snagu Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio je Ustavnom sudu BiH zahtjev za ocjenu ustavnosti ovog zakona, a istim zahtjevom obuhvaćne su i dopune Zakona o republičkoj upravi RS.

Džaferović je zatražio od Ustavnog suda BiH da ukine ove neustavne akte. Također, zatražio je da Ustavni sud donese privremenu mjeru, kojim će ih staviti van snage do donošenja svoje konačne odluke, kako njihovom primjenom, za vrijeme trajanja postupka, ne bi bila napravljena nepopravljiva šteta.

Tim zahtjevom je ukazano na neusklađenosti odredbi osporavanih zakona sa odredbama Ustava BiH koje se odnose na načelo vladavine prava, nediskriminaciju, uspostavu jedinstvenog tržišta na cijeloj državnoj teritoriji, međunarodne standarde i obavezu entiteta da se u potpunosti pridržavaju odluka institucija BiH.

U zahtjevu se, između ostalog, naglašava da su osporeni zakoni u suprotnosti s državnim zakonima iz te oblasti, te da se njima uspostavlja neustavni, paralelni sistem infrastrukture, kontrole i pravila u prometu lijekova i medicinskih sredstava.

Spornim zakonima podriva se ustavni sistem, ignoriraju propisi i standardi na nivou BiH, razgrađuje njeno unutrašnje tržište i različito tretiraju prava građana na način da se uspostavlja nejednak pristup zdravstvenoj zaštiti i lijekovima.

Također, daje se prednost pravnim osobama registriranim na teritoriji entiteta Republika Srpska, te stvara rizik u pogledu efikasnosti, kvaliteta i sigurnosti lijekova i medicinskih sredstava.

Uklanjanje ovih propisa jedino je djelotvorno sredstvo za osiguranje prava i zaštitu zdravlja i života građana, slobodu kretanja roba i usluga, slobodnu tržišnu privredu u BiH, zabranu diskriminacije i uspostavu funkcionalnog političkog i ekonomskog poretka, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!