[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/11\/sefik-dzaferovic2-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/11\/100x73\/sefik-dzaferovic2-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/11\/sefik-dzaferovic2-markica.jpg","size":"287.87","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Džaferović: Nagradom Handkeu Nobelov komitet potpuno izgubio moralni kompas

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović smatra skandaloznom i sramnom odluku Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka o dodjeli Nobelove nagrade književniku Peteru Handkeu, koji je u periodu 1992.-1995. opravdavao ratne zločine u Bosni i Hercegovine i stajao u zaštitu njihovih izvršilaca.

- Sramotno je da je Nobelov komitet olako prešao preko činjenice da je Handke opravdavao i stajao u zaštitu Slobodana Miloševića i njegovih izvršilaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića, koji su pred UN-ovim Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju osuđeni za najteže ratne zločine uključujući genocid - kazao je Džaferović.  

Istakao je da godinama nakon završetka rata, Handke nije pokazao ni najmanji znak pokajanja niti je pružio izvinjenje žrtvama genocida, silovanja, logora i drugih zvjerskih zločina, te da do danas negira istinu o genocidu u Srebrenici i tvrdi da su građani Sarajeva tokom opsade inscenirali pokolje.

- Dodjeljivanje Nobelove nagrade takvoj osobi predstavlja čin direktnog legitimiranja njegovog beščasnog intelektualnog i političkog angažmana, što nije dostojno nijedne institucije koja promovira civilizacijske vrijednosti, pa tako ni Kraljevske švedske akademije nauka. Ovom sramotnom odlukom, Komitet je potpuno  izgubio moralni kompas - saopćeno je iz Ureda člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića. 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!