[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/18\/fna-112908.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/18\/100x73\/fna-112908.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/18\/fna-112908.jpg","size":"456.29","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Dužnosnici KS i devet općina insistiraju na sistemskim rješenjima

Kanton Sarajevo (KS) i devet općina koje mu pripadaju neće dozvoliti otvaranje novih migrantskih kampova, ukoliko ne budu dio sistemskog rješenja za cijelu državu Bosnu i Hercegovinu, zajednička je ocjena sudionika današnje hitne sjednice Vlade KS o temi migrantska kriza, kojoj su, pored članova Vlade, prisustvovali načelnici, odnosno predstavnici svih devet općina s područja Kantona.

- KS i općine koje pripadaju KS-u zajedno poručuju da neće dozvoliti otvaranje novih migrantskih kampova, ukoliko ne budu dio rješenja za cijelu BiH. Ingerencija je državna i država treba da se bori s nečim, s čime se mnogo jače države teško bore - istaknuo je kantonalni premijer Edin Forto nakon okončanja hitne sjednice Vlade KS, upozoravajući kako se rješavanje tako složenog pitanja ne može prepustiti jednom ili dva kantona, odnosno nekolicini lokalnih zajednica.

Dodao je kako će način na koji se kantonalni nivo vlasti bude odnosio prema migrantskoj krizi uveliko odrediti kvalitet života građana u narednom periodu, podsjećajući na nezadovoljavajući način upravljanja migrantskom krizom od nadležnih institucija državnog nivoa, bez jasne vizije na koji će se način cijela država boriti s tim problemom.

Na hitnoj sjednici Vlade KS doneseni su i odgovarajući zaključci koje je prezentirao kantonalni ministar rada, socijalne politike, raseljenih osoba i izbjeglica Malik Garibija, a kojima se insistira na odgovornosti državnog nivoa vlasti za pitanja iz domena migrantske krize.

- Apsolutno je nedopustivo da se tim pitanjem bave kantonalne vlade ili općinski nivo vlasti... Ovdje je naophodno da se državni nivo vlasti, a prvenstveno Vijeće ministara BiH, počne baviti svojim poslom i da organizirano i sistemski pristupi rješavanju svih aspekata migrantske krize - poručio je  Garibija, odbijajući mogućnost da samo određene lokalne zajednice trpe pritisak u tom pogledu.

Prema usvojenim zakljucima, od Vijeća ministra BiH i državnih institucija, kao direktno odgovornih i isključivo nadležnih za pitanje migranata, Vlada KS i načelnici svih devet općina KS traže da preuzmu odgovornost cjelovitog upravljanja migrantskom krizom, djelujući uz konsultacije s nižim nivoima vlasti, a što uključuje i jaču kontrolu istočne državne granice radi smanjenja priliva migranata, po ugledu na zemlje EU.

Nadalje, insistiraju na tome da se pitanje smještaja migranata riješi planski, formiranjem većeg broja kampova, maksimalnog kapaciteta do 200 osoba, diljem BiH, uključujući oba entiteta, Brčko distrikt BiH i svih deset kantona u FBiH, te ističu spremnost da budu dio takvog rješenja kojim se vrši disperzija migranata na prostor cijele BiH.

Istovremeno, sudionici hitne sjednice odbacili su ad-hoc rješenja koja predviđaju velike kampove u jednoj ili u nekolicini lokalnih zajednica, usložnjavajući tako humanitarnu i sigurnosnu situaciju.

Između ostalog, zaključeno je da će KS i svih devet općina nastaviti pružati humaniranu zdravstvenu i sigurnosnu zaštitu migranata i građana u kontaktu s migrantima u skladu s vlastitim kapacitetima, a što podrazumjeva i pomoć općini Hadžići u suočavanju s posljedicama migrantske krize.   

U osvrtu na sigurnosni apekt migrantske krize, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) Admir Katica naglasio je spremnost policijske strukture da odgovori vlastitim obavezama, uključujući preventivno i represivno djelovanje i aktivnosti.

Radi se o aktivnostima koje, kako je kazao, umnogome opterećuju MUPKS, a sve s ciljem očuvanja odgovarajućeg sigurnosnog okruženja i kontrole ukupne situacije.

- Međutim, novi priliv migranata, prema sigurnosnoj procjeni, značio bi značajno usložnjavanje sigurnosne situacije - upozorio je Katica, podsjećajući na obaveze države BiH u kontekstu upravljanja migrantskom krizom, te odlučno odbijajući mogućnost opterećivanja pojedinih lokalnih zajednica, bez cjelokupnog rješenja na državnom nivou.

Na reperkusije migrantske krize ukazao je i načelnik općine Hadžići Hamdo Ejubović, općine na čijem se području nalazi privremeni prihvatni centar u kojem boravi oko 750 migranata ('Ušivak'), pozivajući Vijeće ministara BiH i Federaciju BiH da postupi u skladu sa prezentiranim zaključcima, „jer u protivnom krizu više niko neće kontrolisati i onda smo svi zajedno u velikim nevoljama“.     

Zaključio je, u tom kontekst, kako je neophodno napraviti više prihvatnih centara diljem BiH,  kapaciteta do 200 osoba, a sve s ciljem što efikasnijeg suočavanja s pitanjem migracija na lokalnom nivou.

Sjednica Vlade KS je zakazana radi realizacije skupštinskih zaključaka donesenih na inicijativu zastupnice Bilsene Šahman na 14. radnoj sjednici, održanoj 30. oktobra, a koji su se odnosili na rješavanje pitanja smještaja migranata na području Kantona Sarajevo.

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!