[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/22\/zenica-3.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/22\/100x73\/zenica-3.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/22\/zenica-3.jpg","size":"525.25","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Duvnjak: Odlučni smo da Zenica postane jak medicinski centar

 Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (DNPFBiH), na svom posljednjem zasjedanju, donio je i odluku o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju projekta poboljšanja energetske efikasnosti u Kantonalnoj bolnici Zenica (KBZ).

Radi se o kreditu od 10 miliona eura, čiji će rok otplate biti 12 godina uz grace period od tri godine te kamatnu stopu - šestomjesečni EURIBOR plus marža od jedan posto godišnje.

-Najvažnije je da smo odblokirali ovaj generacijski projekt za KBZ. Sredstva zajma, od skoro 20 miliona KM, koristit će se za poboljšanje energetske efikasnosti u KBZ-u i izgradnju novog termoenergetskog bloka, mašinske instalacije, utopljavanje i ukupnu modernizaciju - napominje Jasmin Duvnjak, zastupnik SDA u Skupštini ZDK te predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, na čiju je inicijativu spomenuta tačka prošle sedmice i razmatrana te usvojena.

Duvnjak ističe kako građani Zenice i Kantona zaslužuju bolje i dostojnije uslove za liječenje, a uposlenici kvalitetniji ambijent za rad.

-Ovakvi projekti jačaju mogućnosti i ugled našeg zdravstva. Uz angažman menadžmenta KBZ-a te podršku kantonalnih i federalnih vlasti, očekujem uz ovo unapređenje bolničke infrastrukture, vrlo skoro dobijanje i statusa univerzitetske bolnice - kaže Duvnjak.

On dodaje da bi to bila i nova stepenica u razvoju KBZ-a, ali i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Zenici, kojem će ta ustanova biti baza za nastavno-naučne aktivnosti.

- Odlučni smo da Zenica postane jak medicinski centar. Mnogo je posla još pred nama - navodi Duvnjak.

Također podsjeća kako su Vlada i Skupština ZDK još prije više od godinu dana dale sve potrebne saglasnosti za elemente tog projekta i ugovora, ali da je zbog problema u uspostavi nove vlasti u Federaciji BiH te kašnjenja u konstituiranju zakonodavne vlasti, Dom naroda konačno na dnevnom redu imao spomenutu tačku te i usvojio odluku o zajmu.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!