[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/17\/170719-vladazdk1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/17\/100x73\/170719-vladazdk1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/07\/17\/170719-vladazdk1.jpg","size":"275.49","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Dug za izvršne presude od 325 miliona KM najveći problem nove Vlade ZDK

Vlada Zeničko-dobojskog kantona opravdala je epitet vlade kontinuiteta te je u prvih 100 dana radila u punom kapacitetu na svim segmentima koji su bitni za stvaranje ugodnog ambijenta za život i rad - kazao je na današnjoj pres-konferenciji premijer Mirza Ganić.

Dodao je kako je Vlada ZDK, mada u njoj sudjeluju ministri iz četiri stranke: SDA; A-SDA; HDZ i Stranka za BiH, sve odluke donosila jednoglasno.

- Za ovo kratko vrijeme uspjeli smo pokrenuti određene procese i aktivnosti, čiji će se rezultati osjetiti tek u narednom periodu. U nekim su slučajevima oni i vidljivi - istakao je Ganić.

Uvjeren je, kako kaže, da su građani prepoznali njihovu iskrenu namjeru da se suoče s najvećim problemima u ZDK-u.

Najveći izazov i problem s kojim se suočila Vlada ZDK, kazao je Ganić, bile su akumulirane obaveze ZDK-a po osnovu izvršnih presuda po tužbama zaposlenih u javnom sektoru radi nepoštivanja kolektivnog ugovora.

- Ove presude ozbiljno prijete stabilnosti budžeta, izvršenju obaveza prema socijalnim kategorijama, porodiljama, studentima, kao i zaposlenim koji primaju plate iz budžeta. Ukupne obaveze ZDK-a iznose 325.000.000 KM, od čega je 155.000.000 KM glavnica, a ostalo kamata - napomenuo je Ganić, koji je dodao kako se radi o dugu koji se akumulira od 2004. godine, kada su bile podnesene prve tužbe.

Ranije su vlade, kazao je Ganić, posljednjih nekoliko godina izdvajale oko milion KM na godišnjem nivou, ali to nije bilo dovoljno pa je dug rastao.

- Mi smo se opredijelili da riješimo ovaj problem. Trenutno radimo na izradi akcionog plana, kojim ćemo smanjiti rokove otplate i utvrditi način izmirenja obaveza. Jer, zaista, ove tužbe predstavljaju "omču oko vrata" ZDK-a. Pored navedenog, problem je bio i neusklađenost budžeta za 2019. godinu sa Zakonom o ministarstvu unutrašnjih poslova - kazao je Ganić, koji je dodao kako su brzo reagovali te odgodili primjenu pomenutog zakona pa zaposlenici mogu na vrijeme dobijati naknade za svoj rad.

- Posebno sam ponosan na činjenicu da smo, prvi put, dodijelili boračke stipendije svim studentima koji su se prijavili i čije su aplikacije bile ispravne. Vrijedi napomenuti da je ove godine 400 studenata više dobilo te stipendije - kazao je Ganić, a od 2014. godine se i udvostručio broj dodjeljenih stipendija studentima čiji roditelji potiču iz boračke populacije.

Nastojat će, kaže Ganić, da isto ponove i kod dodjele stipendija Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, jer žele da podstaknu mlade na obrazovanje, a time pomoći i porodicama.

- Pored stipendija, studentima dajemo podršku u plaćanju studentskih domova - napomenuo je on.

U prvih 100 dana, podsjetio je, uspjeli su otkloniti i barijere koji su usporavali projekt "Plava voda", a koje nisu ni bile na strani Vlade ZDK.

- Krajem prošlog mjeseca potpisali smo određene predugovore čime smo, praktično, izvršili obaveze ZDK-a. Ostalo je još malo stvari da se riješi. Ovo je veoma važan projekt za ZDK, prije svega za vodoopskrbu grada Zenica - kazao je Ganić.

On je naveo da su sva ministarstva izvršila zakonsku obavezu te donijela programe utroška sredstava.

- Ove smo godine izdvojili 500.000 KM za čišćenje obale rijeke Bosne od Visokog do Doboj Juga. To su prva sredstva koja su, nakon 15 godina, opredijeljena za ovu namjenu - istakao je Ganić.

Pokrenuli su, kaže on, procese u zdravstvu, s fokusom da Kantonalna bolnica Zenica dobije status Univerzitetske bolnice te da bude nastavna baza za studenate Medicinskog fakulteta Univerziteta Zenica.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!