[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/23\/inovatori.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/23\/100x73\/inovatori.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/23\/inovatori.jpg","size":"319.95","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

DRUŠTVO Ned, 22.09.2019. 12:28 Međunarodna istanbulska izložba inovacija - Dva zlata za inovatore iz BiH

Tuzlanski inovatori Faik Berberović, za „Piramidalni rasplinjač ugljene prašine“ i prof. dr. Zehrudin Osmanović, za „Uklanjanje depozita iz koksnog plina“ dobili su zlatne medalje na „Četvrtoj međunarodnoj istanbulskoj izložbi inovacija“.

Uz univerzalnu primjenjivost, inovacije su namijenjene najprije za upotrebu u metalurškom bazenu Tuzlanskog kantona. Ovo bi mogao biti lijep poklon profesora Osmanovića svom rodnom gradu Lukavcu, u kojem i o kojem se posljednjih godina ne prestaje govoriti o ekološkoj ugroženosti uzročenoj koksom!

Berberovićev rasplinjač, ili difuzor, rečeno zanatskom terminologijom, ubrzava i olakšava sagorijevanje uglja u termoelektranama, što će reći da poboljšava kvalitet i snižava proizvodnu cijenu.

Srebrenu medalju dobio je Trebinjac Borko Babalj, za voćni preparat koji otapa, razlaže, praktično uništava gluten.

Magistrica bioloških nauka Nađa Zubčević, iz Sarajeva, dobila je bronzanu medalju, za „Antibakterijski poklopac toaletne šolje“ koji, i on, čak do 99,8 posto uništava bakterije koje se tamo „gnijezde“ i prenose na ljude.

Inovacija „Ručni aparat za brzo punjenje vreća“ Sašenka Sadikovića, iz Ljubuškog, nagrađena je specijalnim priznanjem Udruženja inovatora Kraljevine Maroko, saopćeno je iz Asocijacije inovatora BiH.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!