[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/10\/timur-cerkez.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/10\/100x73\/timur-cerkez.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/04\/10\/timur-cerkez.jpg","size":"508.28","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Ljepota i zdravlje

Doprinesite zdravlju: Stepenice umjesto lifta

 Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica najavio je realizaciju projekta koji za cilj ima kod 200 uposlenika javnih ustanova ispitati navike i nivo svijesti o benefitima korištenja stepenica umjesto lifta.

U saopćenju za javnost, INZ navodi da je istraživanjem na „sjedećim“ poslovima (6–8 sati sjedenja za računarom) ustanovljeno da više od 90 posto uposlenika ne koriste stepenice i nemaju redovnu fizičku aktivnost. Čine to zbog nezanja o zdravstvenim benefitima, manjka kondicije, stalne žurbe na posao, zbog navike korištenja lifta i slično.

inz-donatori.jpg

- Svakodnevno korištenje stepenica smanjuje rizik od bolesti srca, rizik od dijabetesa i visokog krvnog pritiska, rizik od osteoporoze, povećava nivo energije, unaprjeđuje imuni sistem, jača mišiće i zglobove, povećava lučenje hormona endorfina što ima povoljan utjecaj na mozak, te pomaže održavanju tjelesne težine i gubitku viška kilograma - navode iz INZ.

Zenica je odabrana za implementaciju projekta 'Smanjenja faktora…', uz Mostar (FBiH), Laktaše i Doboj (RS). Projekt podržava Švicarska agencija za saradnju i razvoj (SDC), a provode ga entitetska ministarstva zdravstva u suradnji sa Svjetskom bankom.

Tim projekta INZ-a stupit će u kontakt sa odabranim ustanovama i institucijama, te početi implementaciju projekta koji uključuje radionice i predavanja ljekara o zdravstvenim aspektima te promjene, ali i postavljanje „signalizacije“ na i oko stepeništa u javnim objektima.

Projekt će biti implementiran od aprila do juna na području grada Zenica, a dio je Javnog poziva "Smanjenje faktora rizika za zdravlje stanovništva u BiH-Prevencija bolesti i promocija zdravlja za četiri faktora rizika - pušenje, alkohol, ishrana, fizička aktivnost".

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!