[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/23\/canada.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/23\/100x73\/canada.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/02\/23\/canada.jpg","size":"138.16","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Donji dom kanadskog parlamenta nazvao kinesko ophođenje prema Ujgurima genocidom

Kanadski Donji dom parlamenta ogromnom većinom glasova je proglasio kineski tretman prema svom ujgurskom manjinskom stanovništvu genocidom.

Zahtjev za proglašenje genocida, za koji je u korist glasalo 266 zastupnikla, a nijedan protiv, podržale su sve opozicione stranke i nekolicina zastupnika iz vladajuće Liberalne stranke.

Premijer Justin Trudeau i većina članova njegove vlade bili su suzdržani, prenosi BBC.

Zahtjev čini Kanadu tek drugom državom nakon Sjedinjenih Država koja je kinesko djelovanje prepoznala kao genocid.

Zakonodavci su također glasali za usvajanje amandmana kojim se od Kanade traži da Međunarodni olimpijski komitet prebaci Zimske olimpijske igre 2022. iz Pekinga u neki drugi grad "ako kineska vlada nastavi ovaj genocid".

Kina je reagovala u utorak, poručivši da je osudila i odbacila prijedlog Kanade, navodi se u izvještaju Reutersa. Citirala je glasnogovornika ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbina koji je rekao da se Kina "žestoko usprotivila" Kanadi.

Trudeau se do sada ustručavao označiti kineske akcije protiv ujgurske manjine u Xinjiangu genocidom, nazivajući taj izraz "izuzetno teškim" i rekavši da je potrebno daljnje ispitivanje prije donošenja odluke.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!