[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/26\/domzdraclja-kontejneri.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/26\/100x73\/domzdraclja-kontejneri.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/26\/domzdraclja-kontejneri.jpg","size":"93.62","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Donirana dva kontejnera Domu zdravlja Ilidža

 Ispred zgrade Doma zdravlja na Ilidži danas su postavljena dva kontejnera koji će služiti medicinskom osoblju te ustanove za trijažu pacijenata.

Na tom kontrolnom punktu dežurat će liječnik i medicinska sestra, koji će obavljati osnovnu trijažu svih pacijenata koji žele ući u prostorije Doma zdravlja.

Kontejner je na inicijativu Općine Ilidža donirala firma Bosman.

Doktor Enes Šačić, predstavnik  Doma zdravlja izrazio je zahvalnost svima,  koji  herojima u bijelom,  pomažu i olakašavaju posao.

- Hvala Općini Ilidži koja nam je pritekla u pomoć u ovim teškim trenucima. U kontejnerima će se ubuduće vršiti pregled pacijenata kako bi se spriječio ulazak koronavirusa u prostorije Doma zdravlja. Znate, svi da je  u izolaciju otišlo 31  iz  našeg doma zdravlja, što će svakako otežati rad. Upravo na ovom slučaju se pokazuje ispravnost naših stalnih apela, koje već sedmicama upućuju sve zdravstvene ustanove u Sarajevu, a to je da ljudi sami prijavljuju  svaki svoj kontakt koji bi ih mogao dovesti u vezu s koronavirusom. Također, prvo zdravstvene ustanove kontaktirajte telefonom, a nemojte samo doći , kako bi se i doktori mogli pripremiti za preglede u takvim slučajevima i da se ne bi nepotrebno izlagali eventualnoj opasnosti da i sami budu zaraženi. Najgori mogući scenario u vrijeme ovakvih situacija je da se zaraza “uvuče” među medicinske radnike, jer ako oni budu zaraženi, ko će pomagati ostatku stanovštva - rekao je dr. Šačić.

Dodao je da su sad  prioritet pacijenti koji su febrilni, trudnice, hronični bolesnici i djeca.

Načelnik Općine Ilidža Senaid Memić  istakao je kako se  svakodnevno poduzimaju sve mjere u vezi s prevencijom i pravovremenog reagiranja na pojavu pandemije koronavirusom,  te  izrazio  saučešće porodici preminule prve žrtve tog virusa na Ilidži

- Ovo je takav izazov da je potrebno reagirati odmah. Svaka minuta mijenja okolnosti i sve što treba obaviti sad ne ostavlja se za poslije. Kontejnere  koji će služiti kao ambulanta  smo  dobili od Bosmana  i mnoge firme se nude da nam pomognu kao lokalnoj zajednici da prevaziđemo  i na neki način se suprodstavimo ovom virusu - dodao je Memić.

- U momentu kad se istovarao kontjener došao je i ugledni ugostitelj s Ilidže Sejo Brajlović koji  je donirao 10.000 KM  Domu zdravlja Ilidža i pozvao sve prijatelje BiH u arapskom svijetu da pomognu Sarajevu i BiH finansijski, saopćeno je iz Općine Ilidža.

Formacije pri Civilnoj zaštiti Općine Ilidža,   JP “Ilidža” i Vatrogasno društvo “Kenan Slinić” započeli su dezinfekciju svih ulica  na Ilidži. Gorska služba spašavanja vršit će dezinfekciju svih stubišta  u zgradama, a počela je i podjela paketa slocijalo ugroženim  stanovištvima.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!