[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/27\/160519-dom-naroda-fbih1-1.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/27\/100x73\/160519-dom-naroda-fbih1-1.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/02\/27\/160519-dom-naroda-fbih1-1.jpg","size":"108.80","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Dom naroda prihvatio Nacrt zakona o elektronskom potpisu u FBiH

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u nastavku pete redovne sjednice je prihvatio Nacrt zakona o elektronskom potpisu FBiH, koji je predložila Federalna Vlada.

Prihvaćen je bez mnogo rasprave, jedino je delegat Aner Žuljević kazao da će taj akt, kad stupi na snagu, otvoriti niz mogućnosti poslovnim subjektima i ubrzati mnoge procedure.

Prema obrazloženju Vlade, budući zakon će urediti pravo fizičkih i pravnih osoba na upotrebu elektronskog potpisa u upravnim, sudskim i drugim postupcima, poslovnim i drugim radnjama.Također, utvrđuje i prava, obaveze i odgovornosti fizičkih i pravnih osoba koje pružaju usluge izrade, verifikovanja ili potvrđivanja elektronskog potpisa, vremenskog žiga i pečata, elektronske preporučene dostave i certifikata za autentifikaciju mrežnih stranica na teritoriju Federacije BiH, ako posebnim zakonom nije drugačije određeno.

Elektronski potpis je skup podataka u elektronskom obliku, koji su pridruženi ili su logički povezani s drugim podacima i koje potpisnik koristi za potpisivanje te služi za elektroničku identifikaciju potpisnika i autentičnost potpisanog elektronskog dokumenta.

Kvalifikovani elektronski potpis je povezan isključivo s potpisnikom i pouzdano ga identificira. Izrađen je tako da ga potpisnik može koristiti pod svojim isključivim nadzorom uz visok stepen pouzdanosti i direktno je povezan s podacima na koje se odnosi i nedvojbeno omogućava uvid u bilo koju izmjenu izvornih podataka.

Kvalifikovani elektronski potpisi imaju, u odnosu na podatke u elektronskom obliku, istu pravnu snagu kao i vlastoručni potpis i pečat u odnosu na podatke u papirnatom obliku, obrazloženo je također iz Vlade.

Elektronski potpis smatra se pravno valjanim i dopušteno ga je koristiti u sudskim i drugim postupcima ako ispunjava uslove propisane ovim zakonom. On ne može biti osporavan u sudskim i drugim postupcima isključivo na osnovu toga što je u elektronskom obliku, predviđeno je.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!