[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/04\/kantonalno-tuzilastvo-balaban.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/04\/100x73\/kantonalno-tuzilastvo-balaban.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/04\/kantonalno-tuzilastvo-balaban.jpg","size":"94.79","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

Doktorica Nikolina Balaban osuđena na četiri i po godine zatvora zbog nesavjesnog liječenja

Doktoricu Nikolinu Balaban, koja je optužena da je nesavjesnim liječenjem teško narušila zdravlje pet pacijenata Kantonalne bolnice u Bihaću, Općinski sud u Bihaću osudio je na četiri godine i šest mjeseci zatvora. Izrečena joj je i mjera zabrane obavljanja poziva doktora medicine u trajanju od osam godina. 

Optužnica Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona koja je podignuta protiv Nikoline Balaban iz Bosanskog Novog zbog produženog krivičnog djela teška krivična djela protiv zdravlja ljudi u vezi s krivičnim djelom nesavjesno liječenje, potvrđena je rješenjem Općinskog suda u Bihaću od 28. jula 2020. godine.

Optuženoj Balaban ne teret se stavlja postojanje osnovane sumnje da je krajem 2016. i početkom 2017. godine u Bihaću, kao doktor medicine, specijalista patološke anatomije, zaposlena u Kantonalnoj bolnici "Dr. Irfan Ljubijankić" Bihać, postupajući na neprikladan način pri analizi primljenog materijala, usljed površnog pristupa koji je suprotan standardima ljekarske prakse u oblasti patologije, odnosno nižeg standarda pažnje koji se ne može opravdati praksom, pogriješila u biološkom potencijalu pregledanih – prisutnih promjena za pet pacijenata, piše Buka.com.

- Ista je iz nehata kao doktor medicine, obavljajući svoju djelatnost, postupila protivno pravilima zdravstvene struke primjenjujući očigledno neprikladan način liječenja pa je time prouzrokovala teške tjelesne povrede, teško narušenje zdravlja i znatno pogoršanje postojećih bolesti kod više osoba. Osnovanost predmetne optužnice je potvrđena brojnim materijalnim dokazima, a prvenstveno nalazom i mišljenjem tima vještaka – specijalista sudske medicine, forenzičke patologije i patologije - navodi se u saopštenju Kantonalnog tužilaštva USK.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!