[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/25\/na-dan-97.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/25\/100x73\/na-dan-97.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2024\/03\/25\/na-dan-97.jpg","size":"58.47","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Dogodilo se na današnji dan

 

1655. – Christiaan Huygens otkrio Titan, najveći prirodni satelit Saturna.

1807. – U Velikoj Britaniji i Irskoj zabranjena trgovina robljem.

1821. – Grci su na Peloponezu počeli ustanak protiv Turaka koji je, poslije 12 godina, završen priznavanjem nezavisnosti Grčke.

1924. – Kralj Đorđe Drugi zbačen i Grčka proglašena republikom, pošto su ekonomska kriza i očajan položaj stotina hiljada izbjeglica iz Turske izazvali revolucionarni talas koji je srušio nepopularnu monarhiju.

1937. – Italija i Kraljevina Jugoslavija sklopile sporazum o međusobnoj miroljubivoj politici, “Uskršnji pakt”.

1941. – Jugoslavija je u Beču potpisala sporazum o pristupanju Trojnom paktu Njemačke, Italije i Japana. Nepuna dva dana potom vojnim udarom su oboreni vlada i regent – princ Pavle Karađorđević. Tome su prethodile masovne demonstracije u Beogradu i drugim srpskim gradovima, koje su izazvale bijes Berlina. Nacistička Njemačka je već 6. aprila, bez objave rata, počela napad na Jugoslaviju bombardovanjem Beograda.

1957. – Belgija, Zapadna Njemačka, Italija, Luksembrug, Francuska i Holandija potpisali su Rimski sporazume o osnivanju zajedničkog tržišta. Toj organizaciji, nazvanom potom Evropska ekonomska zajednica, zatim Evropska zajednica, sada Evropska unija, 1973. su pristupile Velika Britanija, Irska i Danska, 1981. Grčka, 1986. Španija i Portugalija, a 1995. Švedska, Finska i Austrija.

1975. – U Rijadu kralja Saudijske Arabije Fejsala ubio je njegov sinovac princ Fejsal Musaid, koji je proglašen neuravnoteženim i u Rijadu mu je javno odrubljena glava u junu 1975. Novi kralj postao je Fejsalov brat Halid Ibn Abdul Aziz.

1991. – Prema nikad potvrđenim informacijama, predsjednici Srbije i Hrvatske Slobodan Milošević i Franjo Tuđman su se na tajnom sastanku u Karađorđevu dogovorili o podjeli Bosne i Hercegovine i rušenju reformske Vlade Jugoslavije, na čelu s predsjednikom Antom Markovićem.

1993. – Višemjesečni pregovori o Bosni i Hercegovini u New Yorku završeni neuspjehom. Mirovni plan potpisali su predstavnici Hrvata i Bošnjaka, a lider bosanskih Srba Radovan Karadžić to je odbio, smatrajući predložene mape neprihvatljivima.

1994. – Neonacisti su bacili bombu na sinagogu u Libeku, što se smatra prvim takvim incidentom od kraja Drugog svjetskog rata u Nemačkoj.

1999. – Vlada SR Jugoslavije prekinula je diplomatske odnose sa SAD, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom zbog agresije NATO-a na Jugoslaviju. Poslije prvih vazdušnih udara na području Prištine i još osam gradova u Srbiji, u centru Beograda demolirani su kulturni centri SAD, Njemačke, Francuske i Velike Britanije.

2002. – Film “Ničija zemlja”, bosanskog reditelja Danisa Tanovića, dobio je nagradu “Oskar” za najbolji strani film.

2003. – Pomoćnik komandira Jedinice za specijalne operacije Zvezdan Jovanović uhapšen je zbog osnovane sumnje da je pucao u premijera Srbije Zorana Đinđića. Vlada Srbije raspustila je Jedinicu za specijalne operacije.

2003. – Bivši ambasador BiH pri UN-u Muhamed Šaćirbej uhapšen u Njujorku zbog pronevjere državnog novca. Šaćirbej je optužen da je u vrijeme dok je bio ambasador BiH pri UN prebacio 2,5 miliona dolara vladinih sredstava na vlastite privatne bankovne račune.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!