[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/30\/na-dan-75.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/30\/100x73\/na-dan-75.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/30\/na-dan-75.jpg","size":"127.28","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Dogodilo se na današnji dan

 

1856. – U Parizu je mirovnim ugovorom okončan Krimski rat vođen od 1953. između Rusije i Otomanskog carstva, kojem su se priključile Francuska, Velika Britanija i Sardinska kraljevina.

1867. – Senatu SAD-a podnesen najneobičniji ugovor novijeg vremena – o kupovini od Rusije Aljaske, teritorije od milion i po kvadratnih kilometara, za samo 7,2 miliona dolara. Vrijednost Aljaske se pokazala već 1897. kad je otkriveno zlato, kasnije bogata nalazišta mnogih ruda, najzad i nafta.

1905. – Grci su na Kritu podigli ustanak protiv turske vladavine. To grčko ostrvo u Sredozemnom moru je pripalo Grčkoj 1913, poslije balkanskih ratova.

1940. – Japan je uspostavio marionetsku vladu u okupiranoj Kini.

1945. – Sovjetska armija u Drugom svjetskom ratu oslobodila je poljsku baltičku luku Danzig.

1967. – NATO pakt zatvorio je vojne štabove u Francuskoj, pošto je predsjednik Charles de Gaulle odlučio da povuče zemlju iz tog zapadnog vojnog saveza pod dominacijom SAD-a.

1973. – Posljednji kontingent trupa SAD-a napustio je Južni Vijetnam, okončavajući direktno vojno uplitanje Vašingtona u Vijetnamski rat.

1979. – Iranci su na dvodnevnom referendumu ubjedljivom većinom izglasali uspostavljanje Islamske republike.

1981. – Predsjednika SAD-a Ronalda Reagana, u trenutku dok je izlazio iz jednog hotela u Vašingtonu, lakše ranio atentator John Hinckley.

1990. – Parlament Estonije proglasio je SSSR okupatorskom silom i zatražio punu nezavisnost.

1993. – Vlada u Skoplju odbacila je naziv “Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija”, koji su predložili međunarodni posrednici radi priznavanja novostvorene države i njenog prijema u UN.

1999. – U trećem napadu na čačansku fabriku “Sloboda” od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije, gotovo sasvim su uništeni pogoni za proizvodnju usisivača, električnih šporeta i ostale bijele tehnike, a šteta poslije vazdušnih udara procijenjena je na najmanje 300 miliona dolara.

2004. – Haški tribunal osudio je Miroslava Deronjića, bivšeg predsjednika Srpske demokratske stranke u Bratuncu, na deset godina zatvora, nakon što je on priznao da je 1992. godine naredio napad na selo Glogova, u kome je poginulo više od 60 civila.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!