[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/15\/na-dan-82.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/15\/100x73\/na-dan-82.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/11\/15\/na-dan-82.jpg","size":"543.26","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Dogodilo se na današnji dan

 

1410. – Veliko vijeće Dubrovačke Republike donosi pravila za otok Mljet, čime Mljet postaje sastavni dio
Republike.

1492. – Kristofor Kolumbo zabilježio prvu napomenu o duhanu u svom dnevniku. Duhan je inače tek u XVI vijeku
prenesen iz Amerike u Evropu, a potom i na ostale kontinente.

1889. – Marechal Deodoro da Fonseca proglašava Brazil republikom.

1920. – Održan je prvi saziv Lige Naroda u Ženevi.

1923. – Galopirajuća inflacija u Njemačkoj dostigla vrhunac – četiri triliona maraka je mijenjano za jedan američki dolar.

1928. – Veliki fašistički savjet u Italiji postao vrhovno tijelo u zemlji i preuzeo je svu vlast.

1941. – SS-ovac Heinrich Himmler naređuje hapšenje svih homoseksualaca u Njemačkoj i njihovu deportaciju u
koncentracijske logore, ali izuzeo je sve više nacističke dužnosnike.

1942. – U ilegalnoj štampariji u Novom Sadu u Drugom svjetskom ratu je štampan prvi broj “Slobodne Vojvodine”. List je kasnije štampan povremeno u Surduku, a poslije sloma okupatora počeo je da izlazi kao dnevni list u Novom Sadu. Od 1. januara 1952. naziv mu je promijenjen u “Dnevnik”.

1943. – Heinrich Himmler naređuje da se Romi svrstaju “u isti koš sa Židovima te da se zatvore u koncentracijske
logore.”

1945. – Gabriela Mistral postala prva Latinoamerikanka koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost.

1969. – U Washingtonu se okupilo između 250 000-500 000 demonstranata u mirnom prosvjedu protiv rata u Vijetnamu.

1970. – Sovjetsko vozilo Lunohod 1 sletilo je na Mjesec.

1971. – Tvrtka Intel pustila je na tržište Intel 4004, prvi jednokomponetni komercijalni mikroprocesor.

1976. – Sirijska armija preuzela punu kontrolu nad Bejrutom, pokušavajući da okonča 18-mjesečni građanski rat u Libanu.

1983. – Osnovana je Turska republika Sjeverni Kipar.

1988. – U Alžiru palestinski parlament u izbjeglištvu proglasio nezavisnu palestinsku državu na Zapadnoj obali i Gazi s Jerusalimom kao glavnim gradom.

1990. – U prvom sporazumu od Drugog svjetskog rata koji se odnosio na konvencionalno naoružanje, Varšavski i NATO pakt su se u principu dogovorili da drastično smanje količinu tog oružja.

2000. – Evropski parlament usvojio rezoluciju, kojom od Turske traži da javno prizna da je prije 85 godina počinila genocid nad Jermenima i povuče svoje trupe sa sjevernog Kipra. Turska odbacila rezoluciju.

2001. – Savjet ministara BiH prihvatio prijedlog Vlade SRJ o ukidanju viza između BiH i SRJ.

2004. – Pripadnici specijalne policije Republike Srpske na području Lukavice, Pala i Foče uhapsili osam lica, osumnjičenih za ratne zločine. Uhapšeni Goran Vasić, Veselin Čančar, Momir Glišić, Svetko Novaković, Jovan Škobo, Željko Mitrović, Dragoje Radanović i Momir Skakavac.

2004. – Generalni sekretar UN Kofi Anan pozdravio zaključke vlasti Republike Srpske u vezi sa završnim izvještajem Komisije za Srebrenicu i izrazio očekivanje da će oni dovesti do konkretnih akcija.

2004. – Savjet EU na listu haških optuženika, kojima se zamrzava sva finansijska imovina, stavio još 18 osoba. Na listi su Ljubomir Borovčanin, Goran Borovnica, Miroslav Bralo, Vlastimir Đorđević, Goran Hadžić, Gojko Janković, Vladimir Lazarević, Milan Lukić, Sredoje Lukić, Sreten Lukić, Dragomir Milošević, Drago Nikolić, Vinko Pandurević, Nebojša Pavković, Vujadin Popović, Savo Todović, Dragan Zelenović i Stojan Župljanin.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!