[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/11\/dodik-18.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/11\/100x73\/dodik-18.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/11\/dodik-18.jpg","size":"333.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

Dodik: Dobro je što je novi komesar EK za proširenje iz Mađarske

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik smatra da treba očekivati da će novi sastav Evropske komisije biti suočen s nizom unutrašnjih pitanja, koje treba da riješi u okviru same Evrope, prije svega migracije, euro, Brexit, koji je veoma teško pitanje te da će se, očigledno, tamo usmjeravati njihova politika.

-Što se tiče politike proširenja treba biti jasno da je značajna grupacija oko predsjednika Francuske Emanuela Makrona protiv proširenja i to će biti veoma teško prevazići, dok Evropa ne riješi svoje pitanje – rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Komentirajući izbor bivšeg ministra pravde Mađarske Lasla Tročanja (László Trócsányi) za novog komesara za susjedstvo i proširenje u sklopu Evropske komisije, kazao je da se raduje sastanku sa svim novim ljudima iz Evropske komisije, a posebno s komesarom za proširenje.

-Mislim da je veoma važno da dolazi iz Mađarske, jer imaju bolji senziblitet za Balkan, nego neke druge zemlje i da u tom pogledu mogu da izrazim zadovoljstvo – rekao je Dodik i dodao da ne poznaje Tročanja.

Ponovio je da su resursi i podrška Evropske komisije za proširenje značajni, a RS mora, kako je dodao, da reguje na sve izazove koji su pred njom, uključujući i populacione, kojima je, tvrdi, u značajnom mjeri "doprinijela zapadna Evropa, koja želi radna mjesta".

-Odjednom su shvatili da dolazak migranata treba zaustaviti, jer ima niz problema, od socijalnih, pa što ne reći i vjerskih i da se oni polako orijentišu na zaustavljanje migranata koji dolaze iz zemalja srednjeg i dalekog Istoka i pokušavaju da bazen za radnu snagu preusmjere ovdje, na zemlje koje bi sutra trebalo da budu članice EU – ustvrdio je Dodik.

Kaže da treba sarađivati s Evropom, "ali je problem jer BiH nema svoje institucije".

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!