[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/iran-koronavirus-irna.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/100x73\/iran-koronavirus-irna.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/03\/27\/iran-koronavirus-irna.jpg","size":"73.43","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Svijet

Dmitriev: RDIF će sedmično proizvoditi 2,5 miliona testova za koronavirus

Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) i njegovi partneri do sada su proizveli 500.000 testnih setova za koronavirus, ali planiraju ubrzati proizvodnju na 2,5 miliona setova sedmično, rekao je Kirill Dmitriev, čelnik RDIF-a u telefonskom razgovoru Reutersu.

RDIF je prošle sedmice  najavio ulaganje u rusku kompaniju Medpromresurs, koja je osnovana s ciljem da se usredotoči na novi rusko-japanski sistem za testiranje na koronavirus.

Njegovi partneri u Medpromresursu  su K.R. Mirai Genomics iz Japana i dvije ruske kompanije.

RDIF, kojeg je osnovala država,  se u januaru fokusirao na to kako se boriti protiv koronavirusa.

Dmitriev je rekao da je potražnja za testovima zasad uglavnom od velikih ruskih kompanija koje žele zaštititi gradove u kojima se nalaze njihovi veliki pogoni.

Testni setovi za brzu i masovnu javnu upotrebu bili bi spremni u roku od mjesec dana, rekao je Dmitriev.

"(Testiranje) treba obaviti mudro i selektivno kao što je to rađeno u Hong Kongu i Južnoj Koreji. To su primjeri uspješnog pristupa (u borbi protiv koronavirusa)", rekao je Dmitriev, prenosi Reuters.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!