[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/19\/pozar.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/19\/100x73\/pozar.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/08\/19\/pozar.jpg","size":"64.20","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Okoliš

Divlje odlaganje otpada ugrožava živote stotina pasa u tuzlanskom azilu

Azil za pse postoji već dvadeset godina. Nalazi se na periferiji grada i kroz period postojanja prošao je mnoge teške situacije. Volonteri Udruženja "Nirina" brinu o psima i na taj način rješavaju na human način problem pasa lutalica. 

Kućni ljubimci koji nemaju svoj dom, to pronađu u tuzlanskom azilu gdje imaju potrebnu hranu, veterinarsku njegu, kao i čiste boksove zahvaljujući vrijednim i mladim ljudima. 

Trenutno se u azilu nalazi 350 pasa, a pored dobrih donatora koji pomažu azil, podršku je dao i Grad Tuzla. 

Međutim, čest problem predstavljaju neodgovorni građani koji u blizini azila odlažu smeće i tako prave divlje deponije, koje kasnije pale. Na taj način dođe do požara koji ugrozi stotine životinja.

- Posljednji put je baš bilo opasno i izvukli smo se za dlaku. Životinje smo morali iz nekih boksova pustiti vani da imaju šanse da se spase. Nekoliko njih je od straha prestajalo u boksovima i povrijedilo se. Sreća svi pušteni psi su se vratili opet nama - izjavila je Emina Divković, voditeljica azila za pse.

Vrijedni vatrogasci su ovoga puta spasili živote pasa, radnika i volontera. Međutim problem odlaganja otpada u okolini azila ostaje da se riješi u narednom periodu.

Udruženje po evropskim standardima radi i udomljava pse koji su napušteni od strane neodgovornih vlasnika i pušteni na ulice grada. Ovakvi psi se vakcinišu, kastriraju i sterilišu u Veterinarskoj stanici Tuzla te potom dovoze u azil.

Svi psi u azilu su socijalizirani i spremni postati kućni ljubimci i dobri drugari. Iz azila u Tuzli možete udomiti divnog psa koji će vam pružiti neizmjernu ljubav, ali također njuškicama možete pomoći i kroz donaciju hrane.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!