[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/05\/dimnjacar-5.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/05\/100x73\/dimnjacar-5.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2023\/05\/05\/dimnjacar-5.jpg","size":"138.74","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Dimnjačarsku djelatnost ponovno definisati kao komunalnu djelatnost

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Damir Filipović na sastanku sa predsjednikom Udruženja dimnjačara KS Selimom Ekmečićem i inspektorom zaštite od požara u KS Ferhatom Ibrakom zaključio je da se dimnjačarska djelatnost ponovno treba definisati kao komunalna, budući da su tako uradili i gradovi iz okruženja.

Ekmečić je uručio zahvalnicu resornom ministarstvu koje je prepoznalo općedruštveni značaj vršenja dimnjačarske djelatnosti, regulišući tu materiju, odnosno njena osnovna pitanja u Odluci o zaštiti i poboljšanju zraka u Kantonu Sarajevo.

Nakon što je dimnjačarska djelatnost ranije isključena iz komunalne djelatnosti u KS i loših aktuelnih rješenja federalnog Zakona o zaštiti od požara i vatrogastva, a da ne bi nastala pravna praznina, ta materija je regulisana u spomenutoj odluci.

- Time je pokazana važnost sa stanovištva vršenja dimnjačarske djelatnosti za prevenciju zagađenja zraka, redovnim čišćenjem dimnjaka i obaveznosti održavanja dimnjaka, a istovremeno i odnos prema sigurnosti i kvaliteti života građana - kazao je Filipović.

Na sastanku je poručeno da treba inicirati izmjenu Zakona o komunalnim djelatnostima, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!