[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/20\/povelj-ljudskaprava.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/20\/100x73\/povelj-ljudskaprava.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/01\/20\/povelj-ljudskaprava.jpg","size":"98.68","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Bosna i Hercegovina

Deset novih kompanija usvojilo Povelju o poštivanju ljudskih prava u poslovanju

Deset novih kompanija danas je u Sarajevu prihvatilo i usvojilo Povelju o poštivanju ljudskih prava u poslovanju.

Povelja se sastoji od 15 tačaka koje se tiču sprečavanja narušavanja ljudskih prava, uključivanja zainteresiranih strana radi uvažavanja njihovog glasa i potreba, opredijeljenosti za jednak odnos prema svima, očuvanja radnog okruženja, zabrane prinudnog rada i zabrane umiješanosti u trgovinu ljudima, te prava na sistem komunikacije koji maksimalno štiti povjerljivost za sve prijave zaposlenih.

Povelja o poštivanju ljudskih prava u poslovanju je realizovana uz finansijsku podršku Evropske unije, a razvijena je u okviru projekta „Poboljšanje ljudskih prava u privrednom sektoru u BiH“, od  Instituta za razvoj mladih KULT, u saradnji s Udruženjem poslodavaca FBiH.

Kompanije koje su danas potpisale Povelju uglavnom se bave razvojem softvera i internetskih tehnologija i najvećim dijelom rade na stranom tržištu. 

Potpisnice Povelje su: Tershouse d.o.o., Pear Shadow, MKODE d.o.o. Sarajevo, OR SaCode, Ankeboot d.o.o., Light Sail Solution d.o.o., OD UNRAVEL, Aqua Digital BH d.o.o., Ministry of Programming i  Flower Factory d.o.o.

Povelja o poštivanju ljudskih prava u poslovanju nastala je na bazi vodećih principa Ujedinjenih nacija i prvi je korak ka kreiranju državnog akcionog plana o poštivanju ljudskih prava u poslovnom sektoru, saopćeno je iz Instituta za razvoj mladih KULT.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!