[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/lockheed-martin-f-35.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/100x73\/lockheed-martin-f-35.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/03\/04\/lockheed-martin-f-35.jpg","size":"44.59","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Svijet

Demir: Nije neophodno da se Turska vrati u program F-35

Nije neophodno da se Turska vrati u program američkih borbenih aviona F-35 iz koga je uklonjena zbog nabavke ruskih sistema proturaketne odbrane, izjavio je u srijedu čelnik turske namjenske industrije.

Kazao je da je primarni cilj da Turska bude obeštećena za svoje gubitke.

Turska je naručila više od 100 borbenih aviona F-35 i proizvodi dijelove za tu vrstu aviona, ali je uklonjena iz programa u 2019. nakon što je nabavila ruske proturaketne sisteme S-400, za koje  Washington tvrdi da ugrožavaju program borbenih aviona.

Ankara odbacuje američke navode i tvrdi da je njeno uklanjanje iz programa nepravedno.

U decembru su Sjedinjene Države uvele sankcije NATO saveznici Turskoj zbog nabavke S-400, kažnjavajući njenu vojnu industriju i vodeće sektorske zvaničnike. Ankara je angažovala američku pravnu firmu Arnold & Porter da lobira za njen ponovni prijem u  program.

Predsjedavajući turskog Direktorata namjenske industrije Ismail Demir izjavio je za emitera programa NTV da se desio „očigledan gubitak prava“ i da šestomjesečni aranžman Ankare s Arnold & Porter ima za cilj odrediti buduće korake radi poništenja tih gubitaka.

- Mi ne razmišljamo u stilu „idemo se vratiti (programu), moramo se vratiti. Mi kažemo da se desila nepravda i ta se nepravda mora ispraviti – izjavio je Demir, koga su sankcionirale Sjedinjene Države.         

- Cilj svih naših napora nije da se nužno vratimo programu, nego da se ukaže na nepravdu i da se naši gubici kompenziraju – dodao je.         

Uprkos turskog uklanjanja iz programa i sankcija uvedenih njenoj namjenskoj industriji, Pentagon je saopćio da će nastaviti da ovisi o turskim ugovaračima za proizvodnju ključnih dijelova za F-35.

Turska i Sjedinjene Države u sporenju su oko niza pitanja u posljednjim godinama, od nabavke S-400 do razlika u politici prema Siriji. Ankara tvrdi kako se nada poboljšanju veza pod administracijom američkog predsjednika Joa Bidena, prenosi Reuters.

 

 

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!