[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2017\/10\/02\/startbih-2017100205452006-big.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2017\/10\/02\/100x73\/startbih-2017100205452006-big.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2017\/10\/02\/startbih-2017100205452006-big.jpg","size":"169.57","dimensions":{"width":770,"height":460}}]
Sport

DELFIN U OLIMPIJSKOM BAZENU:Emina Pašukan, višestruka prvakinja BiH u plivanju

Emina Pašukan možda nije ime koje je poznato široj javnosti. Čak ni onoj sportskoj jer su individualni sportovi u Bosni i Hercegovini neopravdano zapostavljeni. Emina ima samo 16 godina, a da bi izbrojala sve medalje i trofeje koje je osvojila u proteklih 10 godina potrebna je cjelodnevna inventura

Piše: Zdravko Čupović (magazin Start BiH)

Foto: Mevludin Mekić

Kada je posljednji put brojala svoje medalje i trofeje, šesnaestogodišnja Sarajka Emina Pašukan ih je u svojim vitrinama imala oko sedam stotina! Emina je višestruka šampionka BiH u plivanju u raznim disciplinama i kategorijama. Na tablici najboljih juniora svijeta, Emina je na 16. mjestu. Ona je čudo od djeteta koje je prve zaveslaje napravila u hotelskom bazenu. U tako skučenom prostoru je pune tri godine učila osnove plivanja. U narednim godinama, u to ne treba nimalo sumnjati, Emina će svojim rezultatima natjerati TV-kuće u BiH da se otimaju za prava prenosa sa velikih plivačkih takmičenja.

ZAŠTO BAŠ PLIVANJE

Eminu smo posjetili na bazenu Otoka, jedinom olimpijskih dimenzija u Sarajevu, na koji svakodnevno žurno odlazi poslije ili prije škole jer je učenica II razreda Prve gimnazije. U prvi mah, u prepunom bazenu, njenu zelenu kapicu nismo prepoznali, uz nekoliko istih koje vire iz vode uz ivicu bazena. Ali samo jedan zaveslaj je bio dovoljan da se prepozna šampionka čak i iz daljine. Prsnim stilom, poput delfina zaranja i izranja iz vode dok jedan od trenera matičnog Plivačkog kluba „Bosna“ mjeri vrijeme. Svaki put je sve brža. Zna da smo tu, ali od rasporeda ne odustaje. Još tri puta tamo-ovamo, pa još dvije poprečne dužine samo nogama i bit će gotova. Nema druge nego da sačekamo. Uprkos umoru, osmijeh ne skida sa lica. U vodi zaista uživa. U zemlji bez neke naročite plivačke tradicije prvo pitanje se nameće samo po sebi. Zašto baš plivanje jer u bazen se kod nas obično ide zbog preporuke doktora?

- Izabrala sam plivanje jer mi je trebala neka aktivnost pored škole. Uvijek sam bila hiperaktivna i voljela razne sportove. I nekako u prvom razredu osnovne škole sam probala plivanje i tako je sve krenulo. Iako nisam krenula na prijedlog doktora, moram priznati da sam često kašljala i znala biti bolešljiva kao mala, ali je to sve nestalo sa plivanjem. Imunitet je zaista ojačao - tako započinje razgovor na otvorenoj terasi u sklopu bazena.

Od hladnjikavog povjetarca očito ne strahuje iako je tek izašla iz vode, čime nesvjesno potvrđuje jak imunitet.

- Imam dva plivačka treninga dnevno i jedan suhi trening u teretani, plus naravno školske obaveze. To je intenzivan ritam koji traje posljednje dvije godine - govori nam Emina.

Potom dodaje da je bez problema ispunila sve uslove da od Kantonalnog ministarstva sporta dobije status „perspektivnog sportiste“, što joj omogućava, u dogovoru sa profesorima, odsustvovanje sa jednog dijela nastave zbog takmičenja pa i ovom prilikom ističe veliku zahvalnost profesorima. Ovakvo razumijevanje je svakako neophodno jer je njen dan svakako prekratak zbog obaveza.

- Moj dan počinje u 5.50, a naveče idem na spavanje u 22.00 sata. Da budem iskrena, nemoguće je da ostanem budna duže od toga je mi se oči same sklapaju - priča nam kroz smijeh pa ozbiljno nastavlja: - Dan svakog sportiste je ispunjen i naporan i zahtijeva veliku koncentraciju, i na treninzima, i u školi. Ali kada ostvarite dobar rezultat onda nekako sve to zaboravite. Osjećate se nagrađeno i zaboravite na umor. Članica sam i juniorske i seniorske reprezentacije BiH. Rekorderka i na malim i na velikim bazenima. Ja sam raznovrstan plivač i plivala sam razne stilove, sve osim leđnog. Ali osnovne discipline su prsna, delfin i mješovita tehnika.

PRVO SVJETSKO POLUFINALE U ISTORIJI BH. PLIVANJA

Emina dominira na takmičenjima od samog početka karijere, ali su sa većim uzrastom rezultati sve respektabilniji i na međunarodnom nivou. Očekivano, ova godina je bila plodonosna upravo na bazenima izvan BiH.

- Krajem avgusta je bilo Svjetsko juniorsko prvenstvo u Indijanapolisu, u Americi. Tamo sam zauzela 16. mjesto u disciplini 50 metara prsno, što je ogroman uspjeh. To je prvo polufinale u istoriji bh. plivanja na svjetskim prvenstvima. Isplivala sam također i novi državni rekord na 200 m delfin. Bitno je spomenuti da sam ispunila i tri A FINA (Međunarodni savez za vodene sportove) norme za Ljetne olimpijske igre mladih u Buenos Airesu, u oktobru 2018. godine. Znači, godinu dana prije olimpijade ja sam već ispunila normu i trenutno sam jedina plivačica iz BiH koja je to ispunila, a nadam se da će mi se pridružiti još neko od kolega - govori nam Emina, ne skrivajući zadovoljstvo.

Iako je u proteklih deset godina osvojila, ponavljamo, oko 700 medalja, najviše zlatnih, nekoliko njih su joj ipak za nijansu draže o drugih.

- Najdraža mi je prva medalja koja je bila srebrena. To je bilo takmičenje koje je organizovao moj klub povodom Dana grada Sarajeva, a osvojila sam je 4. aprila 2009. baš na tatin rođendan. Moram izdvojiti i medalje sa Balkanijade u Sofiji ove godine, dvije srebrene i jednu bronzanu. Naredne godine se nadam još boljim rezultatima jer će se Balkanijada održati u Sarajevu. Još izdvajam nastup u Tbilisiju, u Gruziji, na Omladinskom olimpijskom festivalu 2015. godine, gdje sam prvi put ušla u polufinale na 100 m prsno. Bila sam 10. u Evropi. Sa krajem ove godine izlazim iz juniorske kategorije u BiH mada na međunarodnom nivou po FINA-i imam još jednu godinu juniorske kategorije. Međutim, ja sam još prošle godine nastupala na Evropskom seniorskom prvenstvu u Londonu i Svjetskom seniorskom prvenstvu u Kanadi i to su bila sjajna iskustva - kaža naša sagovornica.

USPJEH TRASIRA TRENER GRAHOVAC

Eminin napredak bi svakako bio daleko sporiji da iza sebe nema kvalitetan trenerki kadar, a ističe kako posebnu zahvalnost duguje treneru Goranu Grahovcu, iz Banje Luke, za kojeg kaže da je doktorirao plivanje i jedan je od najvećih stručnjaka u regionu. Sa njim radi posljednje dvije godine, nakon što je on izrazio želju da pomogne njen razvoj što su sa zadovoljstvom prihvatili i Emina i matični klub.

- On u Banjoj Luci ima svoj klub „22. april“, a i glavni je trener reprezentacije BiH i predsjednik Stručnog odbora plivačkog saveza BiH. Jednom mjesečno putujem u Banju Luku, tamo provodim i cijeli raspust u radu sa njim, a njegov program ovdje u Sarajevu provode naši treneri iz kluba. Tu su Muhamed Varešanović, Amira Kovačević i Armin Ćirić, koji svako na svoj način doprinose i mom i radu cijelog kluba. Sa trenerom Grahovcem organizujem i pripreme dva puta godišnje po 21 dan u Banoj Luci, Turskoj ili Španiji. Plan je da tako nastavim i ubuduće, i ovaj tempo mi odgovara iako iziskuje velike napore. Trener je vrlo zahtjevan jer prije svega cijeni rad i disciplinu i takav odnos daje rezultate. Njemu dugujem veliku zahvalnost. Moram spomenuti i trenera Sejbina Brašnjića, koji je sa mnom radio 2015/16. i prenio mi dosta znanja - trudi se Emina da nikoga ne zaboravi.

Veliki napredak potvrđuje i trener Armin Ćirić, koji je tog dana radio s Eminom.

- Ona dobija plan od trenera Grahovca, a ja sam ovdje zadužen za realizaciju. Radimo zajedno oko 15 mjeseci i mogu reći da je jedna od plivačica koja daje sve od sebe. Ima svoje ciljeve i neće stati dok ih ne ispuni. Po učešćima na velikim takmičenjima i rezultatima se najbolje vidi njen napredak - kaže nam Ćirić.

Za brojnim odricanjima, bez kojih nema uspjeha, naša sagovornica ne žali, iako kaže da pokušava da vrijeme organizuje tako da održava, bar reduciran, i društveni život. Ipak sport donosi i neke druge prednosti .

- Putovanja su sjajna stvar. Upoznavanje novih kultura, ljudi, prijateljstva na svim stranama svijeta i to mi mnogo znači - ističe Emina.

Naredno takmičenje je Evropsko za seniore u Dansko, u decembru, gdje bi voljela nastupiti ako ispliva seniorsku normu u 25-metarskim bazenima. Onda slijede Balkanske igre, Evropsko za seniore u Škotskoj, u avgustu, i, na kraju, kao kruna, Olimpijske igre mladih u Buenos Airesu.

Mnoga takmičenja naravno zavise od raspoloživih finansijskih sredstava jer je veliki dio obaveza i dalje na roditeljima. U individualnim sportovima je taj teret još i veći.

ŽELJA MI JE DA OSTANEM U BIH

Značajna ulaganja su potrebna u svakom sportu, a naročito u individualnim. Bilo bi, kaže, puno lakše da imamo neki kvalitetan sistem.

- Kolektivni sportovi su uvijek među prioritetima i naravno da neću reći da to nije zasluženo, ali mislim da bi se trebali malo više osvrnuti na ostale sportove. Ovdje nažalost morate sami učiniti nešto veliko poput, recimo, Amela Tuke da bi vas prepoznali. Možda sportista kao pojedinac i može otići negdje u inostrantsvo, ali ne možete izmjestiti cijelu reprezentaciju.

Moram spomenuti da Sarajevski kanton ipak vodi računa iako to nije dovoljno pa bi to trebalo ići na druge nivoe, federalni, državni... Ima nekih pomaka u posljednje vrijeme, ali nema još sistema - kaže naša sagovornica.

Zatim ističe i ogromnu razliku između finansijske situacije u bh. i, recimo, hrvatskom plivanju.

- Budžet Hrvatskog plivačkog saveza je više od 300.000 eura, a našeg je 12.000 maraka. To vam sve govori. Ali ono što je važno istaći jeste to da Hrvatska nema ništa bolje juniore od naših uprkos toj ogromnoj razlici. Mi imamo talenata, ali nemamo uslova. Sredstva i uslovi su ono što pravi razliku u seniorskoj kategoriji - kaže Emina.

Ona posljednje četiri godine prima stipendiju od Sparkasse, što joj, kaže, mnogo znači jer to smatra potvrdom i vrednovanjem dobrog rada i rezultata.

- Finansijske mogućnosti Plivačkog saveza su skromne i one su uglavnom fokusirane na finansiranje nastupa na takmičenjima. Olimpijski komitet preuzima dio obaveza za takmičenja pod svojim okriljem. Međunarodne stipendije u ovom uzrastu nisu moguće. Nama najviše trebaju uslovi i vrijeme da se usklade školske i univerzitetske obaveze sa vrhunskim sportom. Moja je želja je da ostanem ovdje i imam uslove za napredovanje, ali to nažalost ne zavisi od mene - priznaje nam na kraju, uz molbu da nipošto ne zaboravimo da su joj najveća podrška u životu i najbolji motivatori tata Edhem, mama Fatima i brat Afan.

BOL POMJERA GRANICE

S obzirom da nastupa u nekoliko disciplina, još nema namjeru da se fokusira na samo jednu.

- Trener misli da je još prerano za specijalizaciju. Potrebno je plivati sve stilove i kroz njih razvijati svoju glavnu tehniku. Moj stil možda jeste prsno, ali ga trener razvija i kroz delfin, slobodno, leđno... Sa svakim pomjeranjem granica pomjerate granicu i u svom primarnom stilu. Kažu da kada osjetite bol to znači da dobro radite. To je granica treninga. Sve je moguće kada to prihvatite - tvrdi Emina.

PK „BOSNA“ RADI NA RAZVOJU

PK Bosna postoji već 35 godina i spada među najbolje bh. klubove. Decenijama radi na razvoju mladih plivača. Osim Emine klub ima i Anđela Šimića (1999. godište), višestrukog šampiona i rekordera. U klubu su najviše ponosni na činjenicu da su njihovi članovi ne samo dobri sportisti već i ljudi koji su uspješni u svojim karijerama. Kada je u pitanja infrastruktura za vodene sportove, samo Sarajevo i Banja Luka imaju bazene koji pružaju uslove za razvoj vrhunskog plivanja. U Tuzli postoji mali hotelski bazen od 25 m, u Zenici je bazen u Željezari te otvoreni bazeni u Mostaru i Trebinju.

- To je sve od infrastrukture tako da je i baza mala. Masovnost je ključni faktor - kaže Emina.

NA MORU NA SUHOM

Na pitanje šta radi kada ode na more dobili smo zanimljiv odgovor.

- Ove godine uopšte nisam ni stigla da idem na more. Ali moram priznati da i kada odem tada uopšte ne ulazim u vodu jer mi je bude malo preko glave - kaže nam s osmijehom.

AMINI KAJTAZ ŽELIM PUNO SREĆE

Olimpijska predstavnica BiH Amina Kajtaz je nedavno preselila u Zagreb zbog boljih uslova za treniranje od onih koje je imala u Mostaru.

- Amina je moja velika prijateljica. Zajedno smo putovale na nekoliko takmičenja. Ona je sjajna plivačica i osoba koja puno radi i puno se odriče. Ona je starija od mene. Znam da je imala dosta slabe uslove u Mostaru, ali je ipak postala olimpijska predstavnica BiH. Razumijem njen odlazak i želim joj puno sreće u daljnjem radu - poručuje Emina.

 

Podijelite ovaj članak!