[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/24\/230921edic-markica.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/24\/100x73\/230921edic-markica.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/09\/24\/230921edic-markica.jpg","size":"97.31","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Ekonomija

Dedić: Nastojat ćemo da osiguramo podršku poljoprivredi u Jajcu

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić je posjetio Jajce gdje se sastao sa načelnikom Edinom Hozanom.

- Razgovarali smo o stanju u oblasti poljoprivrede, kao i njenom daljnjem razvoju na području općine Jajce. Planovi općine su da razvijamo poljoprivrednu proizvodnju, proizvodnju hrane i organskih proizvoda - rekao je za Fenu Dedić.

Također, posjetio je jednu od farmi na području Jajca.

- Sa nivoa Federacije BiH putem godišnjih programa i novog IFAD-ovog programa nastojat ćemo da osiguramo podršku vrijednim poljoprivrednim proizvođačima koji su danas pokazali interes za proširenje svojih gazinstava, za većom proizvodnjom. Jajce je općina koja značajan iznos sredstava iz svog budžeta osigurava za podršku poljoprivrednim proizvođačima. To je iznos na godišnjem nivou od 400 do 500 hiljada KM. Sve općine, kantoni i Federacija trebaju nastojati da budu što bolje kordinirane mjere podrške poljoprivrednim proizvođačima jer ćemo tako ostvariti bolje efekte u razvoju poljoprivrede na ovom području - naglasio je Dedić.

Načelnik Jajca Edin Hozan istakao je da u Jajcu još uvijek postoje mladi ljudi koji žele da se bave poljoprivredom.

- Naravno uz potrebu da im se da podrška, te da se osiguraju uslovi za bavljenje poljoprivredom. Zahvalio bi se ministru Dediću na posjeti s kojim sam razgovarao na koji način smo mogli zajedničkim ulaganjem unaprijediti oblast poljoprivrede i omogućiti ljudima da se intenzivnije bave poljoprivrednom proizvodnjom, posebno onim vrstama koje su specifične za Jajce, kao što je stočarstvo - kazao je Hozan na kraju posjete.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!