[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/23\/security-4700815-960-720.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/23\/100x73\/security-4700815-960-720.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2020\/11\/23\/security-4700815-960-720.jpg","size":"104.99","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Život / Nauka i tehnologija

Cyber kriminalci sve češće koriste umjetnu inteligenciju

Cyber ili kibernetički kriminalci vć duži vremenski period zadaju glavobolje i stručnjacima za internetsku sigurnost, ali i sigurnost samih građana. 
Kako je svijet biznisa i posla sve više prisutan u online sferi, tako je i njihova snaga ili zaniteresiranost za online napade sve veća. 

Opće je poznato da firewall i antivirus štite naše privatne računare poprilično kvalitetno, no prema istraživanju koje su provel iEuripol, Institut za međunarodni kriminal i pravu UN-a (UNICRI), te firma Trend Micro, pokazalo se kako su kriminalci sve češće koriste pogodnosti i mane umjetne inteligencije. 

 

-Umjetna inteligencija obećaje svijetu veću učinkovitost, automatizaciju i autonomiju. U trenutku kad se pojavljuju sve češća pitanja o potencijalnoj zlouporabi umjetne inteligencije, moramo otvoreno govoriti o prijetnjama, ali i prednostima korištenja umjetne inteligencije - kazaoje Edvardas Šileris, šef Europolovog centra za kibernetički kriminal.

Ovo istraživanje je otkrilo kako kibernetički kriminalci više ne koriste samo deepfake video kako bi iskoristili umjetnu inteligenciju u negativne svrhe, već su u posljednje vrijeme proširil isvoje djelovanje i na dezinofrmacijske kampanje, iznuđivanje novca, ali i selektivno napadanje podataka koje drugi sistemi UI koriste za učenje i rad.

Oni nastoje umjetnom inteligencijom stvoriti uvjerljive napade, temeljene na socijalnom inžinjeringu koje mogu provoditi na mnogo žrtava u isto vrijeme, a uz to, koriste je i za širenje dokumenata sa malwareom, kako bi napad bi što efikasniji. 

Kako je rekao Irakli Beridze iz UNICIR-a - Sve je jasnije kako je umjetna inteligencija tehnologija koja će biti temelj za budućnost. No, baš kao što su prednosti koje ona donosi društvu stvarne, tako su stvarne i prijetnje.- 

-Kibernetički kriminalci su oduvijek bili pioniri u prihvaćanju posljednje tehnologije. Kao što smo istaknuli u ovom istraživanju, umjetna se inteligencija već koristi za pogađanje lozinki, razbijanje CAPTCHA i kloniranje glasova, ali i brojne druge načine napada-  upozorava Martin Roesler iz Trend Microa.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!