[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/15\/igor-crnadak14.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/15\/100x73\/igor-crnadak14.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2021\/10\/15\/igor-crnadak14.jpg","size":"73.36","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Politika / Bosna i Hercegovina

CRNADAK ZA START: Dodik nema narod iza sebe oko stvari koje izgovara u posljednjih nekoliko dana

Politička situacija u Bosni i Hercegovini naglo se pogoršava posljednjih sedmica. Nakon što je bivši Visoki predstavnik Valentin Inzko na kraju mandata nametnuo dopune o Kaznenom zakonu Bosne i Hercegovine, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida reakcije iz Republike Srpske su bile žustre, a uslijedio je i bojkot rada državnih institucija od strane spraskih predstavnika iz RS-a. Situacija je sada kuliminirala do te mjere da Milorad Dodik najvaljuje ukidanje nadležnosti OHR-a, na teritoriji manjeg entiteta, a najavio je i povlačenja saglasnosti Republike Srpske za Upravu za indirektno oporezivanje, Oružane snage i Visoko sudsko i tužilačko vijeće.

Potpredsjednik PDP-a i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Igor Crnadak za portal Startbih.ba komentarisao je aktuelna dešavanja.

U svim ovim najavama i potezima koje Milorad Dodik najavljuje on se poziva na jedinstvo srpskog naroda oko ovih pitanja. Da li to jedinstvo zaista postoji?

U Republici Srpskoj postoji jedinstven stav da Dejtonski sporazum i sve nadležnosti i svi mehanizmi zaštite koji pripadaju RS-u ne smiju nikada biti upitni. Oko teritorije i nadležnosti zaista postoji identičan stav svih da oko toga nema razgovora. Međutim, u RS-u sigurno ne postoji nikakvo jedinstvo da se ide putem avanture i neizvjesnosti te da se RS ugrožava na svaki mogući način. Prema tome, iako tako predstavlja Dodik nema narod iza sebe oko stvari koje izgovara u posljednjih nekoliko dana i siguran sam da u RS-u ne da nema jedinstva nego nema ni većine koja je spremna da se ponovo vrati na mobilizacije, uniforme i sve ostalo čemu vodi ovakva njegova retorika.

Vjerujete li da će ovoga puta ići do kraja s obzirom da je sam sebi zadao kratke rokove?

Bitno je reći da je ovdje sada u pitanju i odnos međunarodne zajednice prema svemu što radi Dodik. On već 15 godina imaju dobru konekciju sa svim stranim faktorima i očigledno da je vrlo bitno kakva je pozicija najutjecajnijih međunarodnih krugova. Još uvijek se čini da on ima podršku za ovo što u radi jer u javnosti nema nikakvih aktivnosti koje govore suprotno. Iz našeg ugla to izgleda ne da on ima podršku da će oni to raditi zajedno sa njim, ali da je za predstavnike međunarodne zajednice sasvim OK Dodikovo ponašanje.

Na koje dijelove međunarode zajednice misliti, samo na Rusiju i Kinu ili?

Na sve! Nismo vidjeli nijednu aktivnost koja govori suprotno ni od koga. To će bitno uticati na sve. Da li će to tako ostati tako ili će stranci ipak poduzeti neke aktivnosti. Kako sada stvari izgledaju čini se da Dodik ovoga puta ima ozbiljnu namjeru da usvaja sve akte koje je spomenuo. Šta će biti sudbina svega toga, to ćemo vidjeti.

Da li opozicija u RS-u ima neki alternativni plan?

Bitno je da javnost razumije našu poruku još jednom, barem što se tiče PDP-a. Mi nećemo davati podršku nikakvim suludim idejama ni inicijativama koje nas mogu uvesti u nestabilnost ili da se ugrozi mir pa da uđemo u predvorje možda čak i nekog oružanog sukoba. Mi takve stvari podržavat nećemo. Ali javnost također mora znati da u ovom trenutku postoji skupštinska većina u RS-u oko Dodika koja očigledno misli drugačije. Ne moža se ova sveukupna atmosfera fakturisati opoziciji. To je naprosto nekorektno. Što se nas tiče, pripremamo se za Skupštinu, imaćemo jasan odgovor na to, ali vidjećemo šta će biti na stolu. Ponavljam da u u ovom trenutku postoji većina koja je spremna da izglasa ovakve stvari. Moramo svi biti svjesno da je to realnost.

Na kraju kakav je Vaš lični stav šta će se desiti ako Dodik zaista bude išao do kraja sa realizacijom svega što je najavio?

Ne znam. U ovakvoj zemlji teško je takve stvari ocjenjivati. Zaista ne znam. Ne mogu ni da zamislim. Ponavljam da će najviše uticati stav međunarodne zajednice. Da li će ostati tolerantna i nastaviti da ovo prihvata ili će biti neke reakcije.

 

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!