[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/09\/policija.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/09\/100x73\/policija.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/09\/policija.jpg","size":"288.76","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

Crna hronika za protekli vikend: Razbojništva, krađe, saobraćajne nezgode, pretresi ..

Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tokom navedenog perioda na području Federacije BiH registrovano je:

38 krivičnih djela i to:

– jedno razbojništvo;

– 12 teških krađa (jedno motorno vozilo);

– tri krađe;

– dva nasilja u porodici;

– dva posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga;

– 18 ostalih krivičnih djela;


23 narušavanja javnog reda i mira u kojima je šest lica zadobilo lakše tjelesne povrede.

41 saobraćajna nezgoda, u kojima su četiri lica zadobila teške, a šest lica lakše tjelesne povrede.

20 lica je lišeno slobode, a 19 lica je zadržano.


Pronalazak oružja i municije

Dana 08.09.2019.godine u 01,30 sati, policijski službenici Druge PU lišili su slobode lice A.H., rođen 1974.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 371. KZ F BiH (Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija). Prilikom pretresa kuće koju isti koristi na području općine Centar Sarajevo, pronađeno je i oduzeto sljedeće:

- jedna poluautomatska vojna puška cal. 7,9 mm, sa praznim okvirom i

prigušivač,

- jedna automatska puška sa preklopnim kundakom marke “CZ”, cal.

7,62 mm,

- jedan automat- dobošar,

- 73 metka različitog kalibra,

- 4 ručne bombe,

- 11 kom. trotilskih metaka,

- 2 električne detonatorske kapisle sa električnim kablom,

- 3 prazna okvira za automat,

- pribor za čišćenje oružja,

- ambalaža za ručnu bombu.

O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštav Kantona Sarajevo, a isti je predat u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju kriminalističku obradu nad navedenim licem.


Razbojništvo

Dana 08.09.2019.godine u 09,35 sati u ulici Hamida Beširevića, općina Centar Sarajevo, od strane NN lica izvršeno je krivično djelo razbojništva nad uposlenicom u prostorijama “Ali” d.o.o. Sarajevo. Tom prilikom NN lice je uz prijetnju nožem, otuđilo određenu sumu novca, a zatim se udaljilo u nepoznatom pravcu. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku izvršioca.


Lažno prijavljivanje

Dana 08.09.2019.godine u 16,35 sati, policijski službenici Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, lišili su slobode lice K.K., rođen 1975.godine u Goraždu, nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 374. KZ F BiH (Lažno prijavljivanje). Isti je navedenog dana u 11,25 sati, na telefonski broj 122, prijavio da je od strane nepoznatih lica čuo da je postavljena bomba kod Vječne vatre. Izvršenim provjerama, policijski službenici su utvrdili da se radi o lažnoj dojavi. Od navedenog lica je uz izdatu potvrdu oduzet mobilni telefon, sa kojeg je upućen poziv. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Lice lišeno slobode je predato u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju kriminalističku obradu nad navedenim licem.


Lišenje slobode E.R.

Dana 08.09.2019.godine u 02,30 sati, na osnovu potrage, policijski službenici Jedinice za saobraćaj, lišili su slobode lice E.R., rođen 1988.godine, nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 289. KZ F BiH (Razbojništvo). O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Isti je predat u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Protiv navedenog lica će biti preduzete zakonom predviđne mjere i radnje.

 

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!