[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/18\/crna-hronika-policija-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/18\/100x73\/crna-hronika-policija-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/18\/crna-hronika-policija-2.jpg","size":"360.44","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

Crna hronika - vijesti iz zemlje

Lišenje slobode D.D.

Dana 17.04.2018. godine u 09.40 sati policijski službenici Prve PU, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela iz člana 74. ZONDINOM-a i 371. KZ F BiH (nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija), lišili su slobode lice D.D. rođen 1978. godine iz Sarajeva. O događaju je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a lice predato u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju navedenog krivičnog djela.

Teška tjelesna povreda

Dana 17.04.2018. godine obaviještena je dežurna služba Druge PU, da je neutvrđen broj lica koja su učestvovali na protestima ispred zgrade Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, u ul. Hamdije Kreševljakovića, općina Centar Sarajevo, pokušao nasilno da uđu u zgradu Parlamenta F BiH, a u čemu su spriječeni od strane policijskih službenika, koji su osiguravali zgradu Parlamenta i pomenuti protestni skup. Tom prilikom je policijski službenik Federalne uprave policije, fizički napadnut od strane jednog od učesnika protesta, za kojeg je naknadno utvrđeno da se radi od H.D. rođenom 1968. godine iz Zenice. Prilikom napada policijski službenik je zadobio teške tjelesne povrede, konstatovane na KUM UKC Sarajevo, gdje je povrijeđenom ukazana ljekarska pomoć, te je nakon toga otpušten na kućno liječenje. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 359. KZ F BiH (napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti) u službenim prostorijama Druge PU je, na okolnosti pomenutog događaja, ispitan je H.D. iz Zenice. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a lice je, nakon kriminalističke obrade, otpušteno iz službenih prostorija. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju opisanog krivičnog djela.

Razbojništvo

Dana 17.04.2018. godine obaviještena je dežurna služba Četvrte PU, da je u ul. Rudolfa Rude Tomića, općina Novi Grad Sarajevo, u prostorije JU „Apoteke Sarajevo“, od strane dva NN lica, uz upotrebu fizičke snage izvršeno krivično djelo iz člana 289. KZ F BiH (razbojništvo). Tom prilikom je otuđena određena suma novca. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a uviđaj su na mjestu događaja obavili policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju ovog krivičnog djela, te identifikaciji i pronalasku izvršilaca.

Stanje u saobraćaju

U protekla 24 sata na području Kantona Sarajevo dogodilo se ukupno 27 saobraćajnih nezgoda, od toga 23 sa materijalnom štetom i 4 sa nastradalim osobama, kojom prilikom je jedna osoba smrtno stradala, a 2 lica su zadobila teške i 2 lakše tjelesne povrede. Zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja su isključena 2 vozača, jedno lice prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom, 3 vozača za vrijeme trajanja zabrane upravljanja motornim vozilom, 7 motornih vozila zbog isteka važnosti saobraćajne dozvole i 3 neregistrovana motorna vozila.

Podijelite ovaj članak!