[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/16\/specijalci-policija-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/16\/100x73\/specijalci-policija-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2018\/04\/16\/specijalci-policija-2.jpg","size":"469.76","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

Crna hronika - vijesti iz zemlje

 

Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tokom navedenog perioda na području Federacije BiH registrovano je:

114 krivičnih djela i to:
– dva razbojništva;

– tri nasilja u porodici;

– jedna razbojnička krađa;

– šest oštećenja tuđe stvari;

– jedno izazivanje opće opasnosti;

– četiri posjedovanja i omogućavanja uživanja opojnih droga;

– jedno ugrožavanje sigurnosti;

– 34 teške krađe;

– 17 krađa;

– 45 ostalih krivičnih djela;

86 narušavanja javnog reda i mira, u kojima je pet lica zadobilo lakše tjelesne povrede, dok za jedno lice nije utvrđen stepen tjelesnih povreda.

165 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedno lice smrtno stradalo, sedam lica zadobilo teške, a 37 lica lakše tjelesne povrede, dok za tri lica nije utvrđen stepen povređivanja.

52 lica su lišena slobode, a 42 lica su zadržana.


Lišenje slobode D.Đ.

Dana 14.04.2018. godine policijski službenici Sedme PU lišili su slobode lice D.Đ; rođen 1990. godine iz Ilijaša, na osnovu akta Općinskog suda u Zenici, od dana 02.03.2018. godine, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 359. KZ FBiH /Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti/, te na osnovu potrage Pete PU, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 289. KZ FBiH /Razbojništvo/. O navedenom događaju obaviješten je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Lice lišeno slobode je predato u dalju nadležnost Sudskoj policiji Kantona Sarajevo.

Lišenje slobode K.G. i A.I.

Dana 14.04.2018. godine policijski službenici Pete PU lišili su slobode lice K.G; rođena 1991. godine iz Sarajeva, i lice A.I; rođen 1988. godine iz Olova, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 239. KZ FBiH /Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga/. O navedenom događaju obaviješten je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Lica lišena slobode su nakon izvršene kriminalističke obrade otpuštena iz službenih prostorija Pete PU. Policijski službenici nastavljaju rad na dokumentovanju navedenog krivičnog djela.

Razbojništvo

Dana 14.04.2018. godine u prodavnici „Konzum“ d.o.o. Sarajevo, u ulici Mustafe Ice Voljevice, općina Ilidža, od strane dva NN lica, uz prijetnju pištoljem, izvršeno je krivično djelo iz člana 289. KZ FBiH /Razbojništvo/. Tom prilikom otuđena je određena suma novca. O navedenom događaju obaviješten je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Uviđaj je izvršen od strane uviđajne ekipe MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela, te identifikaciji i pronalasku izvršioca.

Razbojništvo

Dana 14.04.2018. godine u poslovnom objektu TC „Marketi“, u ulici Azize Šaćirbegović, općina Novo Sarajevo, od strane jednog NN lica, uz prijetnju pištoljem, izvršeno je krivično djelo iz člana 289. KZ FBiH /Razbojništvo/. Tom prilikom otuđena je određena suma novca. O navedenom događaju obaviješten je dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu. Uviđaj je izvršen od strane uviđajne ekipe MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela, te identifikaciji i pronalasku izvršioca.

Stanje u saobraćaju

U protekla 24 sata na području Kantona Sarajevo dogodilo se ukupno 5 saobraćajnih nezgoda, od toga 3 sa materijalnom štetom i 2 sa nastradalim osobama, kojom prilikom su 3 lica zadobila lakše tjelesne povrede. Zbog upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola iz saobraćaja je isključeno 10 vozača,jedna osoba bez položenog vozačkog ispita, jedno lice prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom, 2 vozača za vrijeme trajanja zabrane upravljanja motornim vozilom, jedno motorno vozilo zbog isteka važnosti saobraćajne dozvole i 6 neregistrovana motornih vozila.

 

Podijelite ovaj članak!