[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/09\/policija-bih-hapsenje-2.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/09\/100x73\/policija-bih-hapsenje-2.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/10\/09\/policija-bih-hapsenje-2.jpg","size":"420.84","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

Crna hronika - vijesti iz zemlje

Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tokom navedenog perioda na području Federacije BiH registrovano je:

38 krivičnih djela i to:

– jedno razbojništvo;

– tri nasilja u porodici;

– jedno oštećenje tuđe stvari;

– jedno ugrožavanje sigurnosti;

– jedno izazivanje opće opasnosti;

– jedna prevara;

– 10 teških krađa;

– dvije krađe;

– 18 ostalih krivičnih djela;


28 narušavanja javnog reda i mira, u kojima su dva lica zadobila lakše tjelesne povrede.

78 saobraćajnih nezgoda, u kojima je jedno lice smrtno stradalo, četiri lica zadobila teške, a 15 lica lakše tjelesne povrede, dok za jedno lice nije utvrđen stepen povreda.

21 lice je lišeno slobode, a 17 lica je zadržano.


Lišenje slobode N.K.

Dana 08.10.2019.godine u 03,20 sati, policijski službenici Prve PU lišili su slobode lice N.K., rođen 1984.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela iz člana 323. (Izazivanje opće opasnosti) i člana 286. (Krađa), a u vezi sa članom 54. KZ F BiH. Isti je pomenutog dana oko 03,00 sati u ulici Alije Nametka, općina Stari Grad Sarajevo, iz kuće vlasništvo R.H. iz Sarajeva otuđio laptop i mobilni telefon, a potom upotrebom otvorenog plamena izazvao požar na pomoćnom objektu. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih lica, dok je na objektu nastupila materijalna šteta. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Uviđaj na licu mjesta su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještak PPZ-a. Lice lišeno slobode je predato u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Protiv N.K. će biti preduzete zakonom predviđene mjere i radnje.


Razbojništvo

Dana 08.10.2019.godine u 19,15 sati u ulici Skenderija, općina Centar Sarajevo, od strane NN lica izvršeno je krivično djelo rzbojništva nad uposlenicom u prodavnici “Merkator” . Tom prilikom maskirano NN lice je uz prijetnju pištoljem, otuđilo određenu sumu novca, a zatim se udaljilo u nepoznatom pravcu. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, koji nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju navedenog krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku izvršioca.


Saobraćajna nezgoda

Dana 08.10.2019.godine oko 23,00 sati, na auto putu A1, u mjestu Butila, općina Novi Grad Sarajevo, dogodila se saobraćajna nezgoda. Tom prilikom došlo je do sudara putničkog motornog vozila marke “Škoda-Octavia”, reg. oznaka K30-E-860, kojim je upravljao vozač A.P., rođen 1989.godine u Zagrebu, nastanjen u Tešnju i putničkog motornog vozila marke “VW Golf III”, reg. oznaka E03-A-045, kojim je upravljao vozač E.B., rođen 1984.godine u Čajniču, nastanjen u Goraždu, nakon čega dolazi do udara vozila u zeštitnu metalnu ogradu.U ovoj saobraćajnoj nezgodi teške tjelesne povrede opasne po žoivot je zadobio putnik u vozilu “Golf”. A.K., rođen 1997.godine u Goraždu, gdje je i nastanjen, a ljekarska pomoć mu je ukazana od strane ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kanatona Sarajevo, a potom u UKC u Sarajevu, gdje je na Klinici za neurohirurgiju zadržan na daljem liječenju. Lakše tjelesne povrede su zadobili vozači A.P., E.B. i putnik iz vozila “Golf”, Dž.P., rođen 1964.godine u Goraždu, gdje je i nastanjen. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještaci saobraćajne i mašinske struke. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 336. stav 3., a u vezi sa članom 332. i 333. KZ F BiH (Teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog prometa), vozač A.P. je lišen slobode i predat u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici Odjeljenja za saobraćajne istrage nastavljaju rad na dokumentovanju navedene saobraćajne nezgode.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!