[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/27\/policija-bih-43.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/27\/100x73\/policija-bih-43.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/27\/policija-bih-43.jpg","size":"376.13","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

Crna hronika - vijesti iz zemlje

Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tokom navedenog perioda na području Federacije BiH registrovano je:

37 krivičnih djela i to:

– tri razbojništva;

– jedno oštećenje tuđe stvari;

– sedam nasilja u porodici;

– jedno izazivanje opće opasnosti;

– sedam teških krađa;

– dvije krađe;

– 16 ostalih krivičnih djela;


28 narušavanja javnog reda i mira, u kojima je jedno lice zadobilo lakše tjelesne povrede.

50 saobraćajnih nezgoda, u kojima je šest lica zadobilo teške, a 14 lica lakše tjelesne povrede, dok za dva lica nije utvrđen stepen povreda.

28 lica je lišeno slobode, a 17 lica je zadržano.


Rasvijetljeno krivično djelo razbojništva

Dana 26.09.2019.godine u 03,50 sati, obaviještena je Prva PU da je u kući, u ulici Sumbul česma, općina Stari Grad Sarajevo, od strane tri NN lica izvršeno krivično djelo razbojništva nad S.B. iz Sarajeva. Tom prilikom maskirana NN lica su uz prijetnju vatrenim oružjem, otuđila određenu sumu novca, LCD televizor, mobilni telefon i određenu količinu prehrambenih artikala, a zatim se udaljila u nepoznatom pravcu. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a uviđaj su obavili policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo. Radeći na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela, policijski službenici su pomenutog dana u 15,00 sati, pronašli i lišili slobode lica: H.O., rođen 1994.godine u Sarajevu, S.U., rođen 1988.godine u Sarajevu i A.D., rođen 1982.godine u Sarajevu, gdje su i nastanjeni, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 289. KZ F BiH (Razbojništvo). Tom prilikom kod O.H. je pronađen i oduzet pištolj NN marke, kalibra 7,62 mm, dok je kod S.U. pronađen mobilni telefon, za koji se sumnja da potiče iz izvršenja navedenog krivičnog djela. Izvršenim provjerama utvrđeno je da je za licem O.H. raspisana potraga, zbog postojanja osnova sumnje da je u u proteklom periodu počinio krivično djelo izazivanje opće opasnosti. Lica lišena slobode su predata u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju kriminalističku obradu nad istim.


Razbojništvo

Dana 26.09.2019.godine u 04,30 sati, u službene prostorije Pete PU pristupio je M.H. iz Banovića i prijavio da je dana 25.09.2019.godine oko 22,30 sati, sa H.G., u naselju Briješće, općina Novi Grad Sarajevo, stopirao putničko motorno vozilo bijele boje, nepoznatih registarskih oznaka, u kojem su se nalazila dva muška NN lica. Nakon što su došli do naselja Osijek, općina Ilidža, NN lica su uz prijetnju pištoljem, od istih otuđila satove i mobilne telefone, a zatim ih istjerala iz vozila i udaljila se u nepoznatom pravcu. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju rad na rasvjetljavanju i dokumentovanju prijavljenog krivičnog djela, identifikaciji i pronalasku izvršilaca.


Krađa

Dana 26.09.2019.godine u 16,45 sati u ulici Harisa Merzića, općina Ilidža, policijski službenici Pete PU lišili su slobode lica: R.H., rođen 1991.godine i M.K., rođen 1999.godine, državljani Alžira, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivićno djelo iz člana 286. KZ F BiH (Krađa), na štetu U.B. iz Sarajeva. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Lica lišena slobode su predata u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Nakon završene kriminalističke obrade, dana 27.09.2019.godine, navedena lica će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, biti predata u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!