[{"img":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/19\/policija-bih-39.jpg","thumb":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/19\/100x73\/policija-bih-39.jpg","full":"https:\/\/cdn.startbih.ba\/articles\/2019\/09\/19\/policija-bih-39.jpg","size":"323.47","dimensions":{"width":1170,"height":580}}]
Vijesti / Hronika

Crna hronika - vijesti iz zemlje

Na osnovu izvještaja operativnih centara kantonalnih ministarstava unutarnjih poslova i Federalne uprave policije, tokom navedenog perioda na području Federacije BiH

registrovano je:

41 krivično djelo i to:

– dva ubistva;

– jedno ugrožavanje sigurnosti;

– pet nasilja u porodici;

– tri oštećenja tuđe stvari;

– jedno posjedovanje opojnih droga;

– jedna prevara;

– devet teških krađa;

– šest krađa;

– 13 ostalih krivičnih djela;


26 narušavanja javnog reda i mira, u kojima je šest lica zadobilo lakše tjelesne povrede.

73 saobraćajne nezgode, u kojima su tri lica zadobila teške, a 22 lica lakše tjelesne povrede, dok za devet lica nije utvrđen stepen povreda.

23 lica su lišena slobode, a 22 lica su zadržana.


Rasvijetljeno krivično djelo ubistva

Dana 18.09.2019.godine u 16,20 sati, obaviještena je Četvrta PU - PS Dobrinja, da je u stanu, ulica Ramiza Salčina, općina Novi Grad Sarajevo, pronađeno beživotno tijelo I.F., rođena 1966.godine, nastanjena u Sarajevu. Na licu mjesta, od strane ljekara Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo je konstatovana smrt navedenog lica. Uviđaj su obavili tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo i ovlašteni sudski vještak medicinske struke. Izvršenim uviđajem je konstatovano da je smrt nastupila nasilnim putem. Tijelo preminule je vozilom KJKP “Pokop” prevezeno u prosekturu Bare, radi vršenja obdukcije. Radeći na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom i drugim policijskim agencijama, dana 19.09.2019.godine u 07,30 sati, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su lišili slobode lice S.B., rođen 1960.godine u Oberhausenu, nastanjen u Mostaru, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 166. KZ F BiH (Ubistvo). Nakon završene kriminalistićke obrade, S.B. će uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predat u nadležnost Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo.


Pronalazak droge

Dana 18.09.2019.godine u 21,00 sati, provodeći akciju kodnog naziva “DIZNI 3”, policijski službenici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga - Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo, lišili su slobode lice E.M., rođen 1989.godine u Sarajevu, gdje je i nastanjen, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 238. stav 1. KZ F BiH (Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga). Na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu, izvršen je pretres poslovnog objekta koji isti koristi na području općine Centar Sarajevo. Tom prilikom je pronađeno i oduzeto sljedeće:

- oko 110 grama suhe zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu

marihanu,

- jedan pvc paketić sa materijom koja asocira na opojnu drogu

amfetamin,

- dvije digitalne vage i

- određena suma novca.

U toku provođenja akcije izvršen je pretres lica K.Dž. iz Sarajeva i od istog je oduzeto 30 grama suhe zeljaste materije, V.K. iz Sarajeva od kojeg je oduzeto oko 60 grama suhe zeljaste materije koja asocira na opojnu drogu marihuanu. Protiv istih će biti dostavljen službeni izvještaj, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 239. KZ F BiH (Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga).

O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, a lice lišeno slobode je predato u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Nakon završene kriminalističke obrade, E.M. će uz službeni izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predat u nadaležnost Kantonalnom tužilaštvu.


Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti

Dana 18.09.2019.godine u 07,10 sati u ulici Franca Lehara, općina Centar Sarajevo, policijski službenici Druge PU lišili su slobode lice R.I., rođen 1999.godine, državljanin Afganistana, zbog postojnja osnova sumnje da je počinio krivično djelo iz člana 359. KZ F BiH (Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti). Nakon završene kriminalističke obrade, isti je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost tužiocu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo.


Rasvijetljeno krivično djelo razbojništva

Dana 18.09.2019.godine u 12,00 sati, na osnovu potrage, policijski službenici Četvrte PU su pronašli i lišili slobode A.H., rođen 1993.godine u Sarajevu i R.P., rođen 1997.godine u Sarajevu, gdje su i nastanjeni, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz člana 289. KZ F BiH (Razbojništvo), na štetu A.R. iz Sarajeva. O prednjem je obaviješten tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. Lica lišena slobode su predata u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje osoba lišenih slobode MUP-a Kantona Sarajevo. Policijski službenici nastavljaju kriminalističku obradu nad navedenim licima.

Podijelite ovaj članak!

Komentara: 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije StartBiH.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Morate biti prijavljeni kako bi ostavili komentar.

  • Trenutno nema komentara, budi prvi da ostaviš svoj komentar ili mišljenje!